Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκεμέν Μπαγίς: Η Τουρκία, ίσως, ποτέ δεν θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σεπτέμβριος 22, 2013.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδέχεται να αποτύχει εξαιτίας της ‘προκατάληψης’ που έχουν τα σημερινά μέλη», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, το Σάββατο.


Η δήλωση έρχεται ως πολιτική εσωτερική στροφή για τους στόχους της χώρας, ώστε να τραβήξει την προσοχή μακριά από μια ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια πρώτη υψηλού επιπέδου αναγνώριση της Τουρκίας ότι η εδώ και δεκαετίες προσπάθειές της να ενταχθεί στην ΕΕ, δεν είναι επιτυχείς..

Αντί να γίνει πλήρες μέλος του μπλοκ, η Τουρκία θα διαπραγματευθεί, πιθανόν, ένα ειδικό καθεστώς στην αγορά της ΕΕ, κάτι το οποίο έχει γίνει με τη Νορβηγία, όπως αναφέρει η ‘The Telegraph’ επικαλούμενη τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς στη 10η ετήσια συνάντηση της Γιάλτας, που σχεδιάστηκε για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας.

Εάν η Τουρκία εντάσσονταν, θα ήταν η πρώτη μουσουλμανική χώρα της ΕΕ.

Η τουρκική κοινή γνώμη από το 73 τοις εκατό που ήταν  κατά το 2004 με τις ενταξιακές συνομιλίες έπεσε στο 44 τοις εκατό το 2013, σύμφωνα με έκθεση  της γερμανικής Marshall Fund, που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα.

 Η έρευνα έδειξε κάτι σημαντικό:  Η Τουρκία θέλει την ελευθερία της για να δράσει μόνη της, αντί να αναγκάζεται να συνεργάζεται με την ΕΕ, όταν πρόκειται για διεθνή θέματα.

38% των Τούρκων δήλωσε ότι η χώρα τους θα πρέπει να ενεργεί μόνη της, ενώ το 21% θεωρεί ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργάζεται με την ΕΕ.

Επιπλέον, περισσότεροι από το ήμισυ του συνόλου των Τούρκων, έχουν μια δυσμενή άποψη για την ΕΕ και πιστεύουν ότι η συνεργασία με την Ασία είναι πιο γόνιμη στα εθνικά τους συμφέροντα, σύμφωνα με έρευνα του 2012 της  Transatlantic Trends Survey.

Ο Μπαγίς, επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την είσοδο της Τουρκίας νωρίτερα λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, γιατί η Τουρκία θα έχει ένα  πλεονέκτημα, λόγω της υπακοής της στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία αντιμετώπισε «προκαταλήψεις» από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσφορά της να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένες χώρες δεν την ψήφισαν, όπως σημειώνει το “Russia Today”.

 

--
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr