Πρωθυπουργός Σερβίας ενώπιον Αλβανού πρωθυπουργού: Το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη Σερβία




Η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία



Νοέμβριος 10, 2014.

Βελιγράδι.

«Εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας ταπεινώσει στο Βελιγράδι, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια ήταν και παραμένουν τμήμα της Σερβίας και ποτέ δεν είχαν δεσμούς με την Αλβανία», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξαντάρ Βούτσιτς ενώπιον του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, όπως γράφει η σερβική B92.


«Λυπάμαι για το επεισόδιο αυτό, στην αναφορά του στο Κοσσυφοπέδιο» είπε ο Βούτσιτς αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Παλάτι της Σερβίας, μετά την επίσημη συνάντησή.

 «Η θέση της Σερβίας  είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι τμήμα της Σερβίας, είμαι ευτυχής που μπορώ να το επαναλάβω ενώπιον του κυρίου Ράμα», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ήταν λυπηρό το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός πήρε την ευκαιρία να αναφερθεί σε ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Βούτσιτς είπε ότι την αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο από τον Αλβανό πρωθυπουργό,  την εξέλαβε ως πρόκληση. 

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι πάντα στην ευχάριστη θέση να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των Τιράνων, «αλλά δεν πρέπει να λησμονείται ότι  το Κοσσυφοπέδιο είναι σερβικό,  όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας μας», είπε.

Μιλώντας για τις σχέσεις με τα Τίρανα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Σερβία θα κάνει το καλύτερο για να υπογραφούν όλες οι σημαντικές συμφωνίες με την Αλβανία.

«Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αναπτύξουμε καλές, φιλικές σχέσεις... Ελπίζω ότι η Σερβία και η Αλβανία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες», τόνισε ο Βούτσιτς.
«Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, είναι πάντα ευπρόσδεκτος στη Σερβία και ελπίζω ότι δεν θα χρειασθούν άλλα εξήντα χρόνια για την επόμενη επίσκεψη Αλβανών αξιωματούχων στο Βελιγράδι», είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.



Η επίσκεψη του Έντι Ράμα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα  προόδου, όχι μόνο στις δύο χώρες, αλλά στις σχέσεις μεταξύ των κρατών όλης της περιοχής. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα κοινά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με τον διάλογο. 

Τόνισε, ακόμη,  ότι είναι υπερήφανος που γύρισε μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών  και αναφέρθηκε στην κοινή πορεία της Αλβανίας και της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ των συμφωνιών των δύο χωρών περιλαμβάνεται η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών των δύο χωρών μόνο με την ένδειξη της ταυτότητας. Συμφωνίες θα υπογραφούν για την οικονομική συνεργασία, την αύξηση του εμπορίου και επενδυτικές ευκαιρίες των πολιτών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη από έναν πολιτικό της Αλβανίας στο Βελιγράδι μετά από 68 χρόνια, όταν την πρώην Γιουγκοσλαβία επισκέφθηκε ο Αλβανός πρόεδρος Ενβέρ Χότζα.

Τι είπε ο Έντι Ράμα



Η ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας δεν μεταφράστηκε, στην μετάδοση από το εθνικό  σερβικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS, αν και προκάλεσε την αντίδραση  του Σέρβου πρωθυπουργού.

Ωστόσο, το λόγο του τον πήραν ορισμένα δίκτυα από αλβανικές πηγές και η B92  γράφει σχετικά:

 «Γύρω από το Κοσσυφοπέδιο  υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά η πραγματικότητα είναι μία και αδιαμφισβήτητη, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να γίνει σεβαστή. Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τις ευρωπαϊκές χώρες έχει μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Ράμα.

Συνέχισε: 

«Η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου έχει κάνει τα Βαλκάνια ασφαλέστερα. Εκτιμούμε την προώθηση του διαλόγου μεταξύ της Σερβίας και της Αλβανίας και τον διάλογο τον βλέπουν ως επιτυχία στην Ευρώπη. Διακατεχόμαστε, καλή τη πίστει, από ειλικρινά αισθήματα συνεργασίας και έχουμε την πεποίθηση ότι τα παιδιά μας δεν πρέπει να υποφέρουν λόγω του παρελθόντος», δήλωσε ο Ράμα.

Αναφερόμενος στην αλβανική μειονότητα στην νότια Σερβία, στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, τόνισε «η νέα γενιά του Πρέσεβο θα αποτελέσει μια στρατηγική και σημαντική γέφυρα, μεταξύ των δύο χωρών που θα μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό πεπρωμένο».

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr