Σκόπια: «Η νομιμοποίηση των Ορθόδοξων Αλβανών ανοίγει την πόρτα σε άλλες εθνότητες»




Δεκέμβριος 30, 2015.

Σκόπια.

Δικαστήριο των Σκοπίων έδωσε τη δυνατότητα στην θρησκευτική κοινότητα των Ορθόδοξων Αλβανών να καταχωρηθεί ως ξεχωριστή θρησκευτική κοινότητα, ανοίγοντας, έτσι, την πόρτα και σε θρησκευτικές κοινότητες άλλων εθνοτικών ομάδων, όπως και του Γιοβάν Βρανισκόφσκι ( Αρχιεπισκόπου Αχρίδας Ιωάννη) να καταχωρηθεί ως νόμιμη θρησκευτική κοινότητα, γράφει το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας Dnevnik.



Η εφημερίδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί «αυτή η νομιμοποίηση των Ορθόδοξων Αλβανών , χωρίς κανένα εμπόδιο,  με τον ίδιο τρόπο, δίνει τη δυνατότητα σε θρησκευτικές κοινότητες Ορθοδόξων Σέρβων, Ορθοδόξων Βλάχων αλλά και Ορθοδόξων Ελλήνων  και Μαυροβουνίων να έχουν τη δική τους θρησκευτική οργάνωση».


«Ουσιαστικά», συνεχίζει το δημοσίευμα,  δίνει την ευχέρεια στον Γιοβάν Βρανισκόφσκι της  Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας να καταχωρηθεί ως θρησκευτική κοινότητα ενώ επί πολλά χρόνια ένα τέτοιο παρόμοιο αίτημα έχει απορριφθεί από το  Δικαστήριο «Σκόπια 2».


«Τώρα οι εκπρόσωποι κάθε εθνικής κοινότητας  που επιθυμούν να εγγραφούν ως χωριστή θρησκευτική κοινότητα μπορούν να το κάνουν. Και μπορεί να δούμε  τους Σέρβους, τους Βλάχους και τους Έλληνες να έχουν  τη δική τους θρησκευτική κοινότητα».

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η  απόφαση αυτή του δικαστηρίου, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους,  δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ενδεχόμενη αναγνώριση του Αρχιεπισκόπου  Ιωάννη της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας ως ανεξάρτητης θρησκευτικής κοινότητας, ενώ υπάρχουν δύο παλαιότερες απορρίψεις από ανάλογα δικαστήρια.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ