Βουλγαρία: Λαμπαδηφορία Νέο-Ναζί στη Σόφια




Φεβρουάριος 20, 2017. 21:47

Σόφια.

Στη βουλγαρική πρωτεύουσα έλαβε χώρα λαμπαδηφορία των νεοναζί «Λούκοφ Μαρς» (Луков марш) στη μνήμη του Βούλγαρου στρατηγού Χρίστο Λούκοφ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  των μέσων ενημέρωσης,συμμετείχαν περίπου 500 άτομα στη δράση αυτή.




Η εκδήλωση δεν είχε συμφωνηθεί με τη δημοτική αρχή της πόλης, πριν από την έναρξή της η δήμαρχος της Σόφιας, Γιορντάνκα Φαντάκοβα, υπέγραψε εντολή για την απαγόρευσή της, όταν έγινε γνωστό ότι στην πορεία θα συμμετάσχουν και πολλοί ξένοι, κυρίως Πολωνοί πολίτες που είναι ενταγμένοι σε ναζιστικές οργανώσεις.



Παρ’ όλα αυτά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με πανό και πυρσούς μπροστά από το Εθνικό Παλάτι του Πολιτισμού. Υπό την επίβλεψη μεγάλης αστυνομικής δύναμης, οι διαδηλωτές σε μικρές ομάδες έκαναν πορεία μπροστά από το σπίτι του Χρίστο Λούκοφ, όπου κατέθεσαν στεφάνια.



Κατά της εκδήλωσης αυτής τάχθηκαν μια σειρά πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το φιλοτουρκικό «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών», καθώς και κοινωνικά κινήματα και αρκετές πρεσβείες.



Regnum’


--
Σημείωση Βαλκανικού Περισκόπιου:

 Ο Χρίστο Λούκοφ ήταν Βούλγαρος αξιωματικός που διετέλεσε υπουργός Πολέμου στο Βασίλειο της Βουλγαρίας (1935-38) και επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ένωση Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων». 

Είχε στενές σχέσεις με το γερμανικό καθεστώς του Γ΄ Ράιχ. 

Οι αποφάσεις ήταν στο πλαίσιο του Εθνικοσοσιαλισμού και του Φασισμού. 

Σκοτώθηκε από ‘κομμουνιστική τρομοκρατική ομάδα’, όπως αναφέρει η βουλγαρική βιβλιογραφία.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr