Υπουργός Πολιτισμού Σκοπίων: Τι θα ξηλωθεί από το κέντρο των Σκοπίων (βίντεο)




Δεκέμβριος 28, 2017. 22:06

Ο υπουργός πολιτισμού των Σκοπίων, Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι,  απαντώντας σε ερώτηση  για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα μνημεία της προηγούμενης κυβέρνησης στο έργο «Σκόπια 2014», απάντησε χαρακτηριστικά: 



Όπως αναφέρατε, εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί  μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από ειδικούς και εμπειρογνώμονες που προετοιμάζουν μια διεξοδική ανάλυση για τις διάφορες πτυχές αυτού του αμφιλεγόμενου έργου.

Αυτόν τον καιρό έχουν  προετοιμάσει τρεις προτάσεις : για τη γλυπτική σύνθεση, για το μνημείο του «Έφιππου  Πολεμιστή» ( δηλαδή του Μεγάλου Αλεξάνδρου) και για τη λεγόμενη Πύλη Θριάμβου  που ονομάζεται  «Πόρτα Μακεδονίας» /«Porta Makedonija».

  Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων  για τα «Σκόπια 2014» ανέλυσε τις πτυχές που αναφέρθηκαν από εσάς:

Σχετικά με το ιδεολογικό υπόβαθρο του έργου, τη διαφωνία σχετικά με ορισμένα μνημεία, τη διαμάχη σχετικά με τον ιδεολογικό λόγο.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων , η σύσταση [ των εμπειρογνωμόνων] είναι προς την κατεύθυνση του ξηλώματος  ή της απομάκρυνσης μέρους αυτών των αντικειμένων και μνημείων, δηλ. για να επανέλθει (το κέντρο)  στην  προηγούμενη κατάσταση.


Το βίντεο




(Στοιχεία από A1on, μεταφορά στην αγγλική του Video από τον Βλάντισλαβ Περούνοβιτς)
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr