ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η συνομιλία Τσίπρα – Ράμα ήταν προγραμματισμένη



Απρίλιος  5, 2019. 19:05

«Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα, ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό», ανέφεραν πηγές του Υπουργείου για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Αλβανίας, σχετικά με τη συζήτηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και ιδιαίτερα στην αναφορά που έγινε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα.



Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης- συνεχίζει το δημοσίευμα- ανέφεραν ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε μετά την κρίση, εξαιτίας της δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα περί του ιδιοκτησιακού δικαίου, με το οποίο η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η ιδιοκτησία των ελληνικών μειονοτήτων στη Χιμάρα έχει κατασχεθεί, αλλά πηγές από την κυβέρνηση των Τιράνων δήλωσαν ότι το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι μόνιμο στις συνομιλίες τους.


«Το ζήτημα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι μόνιμο στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και το σχετικό θέμα της ιδιοκτησίας παραμένει  ως έχει. 

Δεν υπήρξε ειδική απόφαση για τις μειονοτικές περιουσίες και η απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση για ολόκληρη την ακτογραμμή εξυπηρετούσε μια ανάλυση της κατάστασης της ιδιοκτησίας στις ακτές και την αναγνώριση των κρατικών ιδιοκτησιών κατά μήκος της ακτής.


Η νέα απόφαση ανοίγει τη διαδικασία εγγραφής, τώρα, σε μια πιο σταθερή βάση, η οποία δημιουργήθηκε με την προσωρινή διακοπή των καταχωρίσεων.


Δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ στις προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης η παραβίαση  των δικαιωμάτων οποιασδήποτε μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής μειονότητας που απολαμβάνει πλήρη σεβασμό και δικαιώματα στην Αλβανία», αναφέρει η πηγή από το αλβανικό ΥΠΕΞ.


Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης ορισμένες πτυχές των συνομιλιών Αλβανίας – Ελλάδας,  οι οποίες συνεχίζονται σε  ένα υγιές πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού.


«Οι εικασίες των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης απέχουν πολύ από την πραγματικότητα των γεγονότων και τις θετικές προσπάθειες μεταξύ των δύο χωρών», λένε οι πηγές.


balkanweb.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr