Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Οι Αμερικανοί προτρέπουν την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στην κυπριακή υφαλοκρηπίδαΑπρίλιος 27, 2020. 15:58


Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον προέτρεψε την Άγκυρα να σταματήσει τη γεώτρηση για αναζήτηση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κύπρου (ΑΟΖ).«Οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Yavuz  που έφτασε στις 20 Απριλίου στην περιοχή, την οποία η Κύπρος έχει κηρύξει ως αποκλειστική οικονομική ζώνη της,  προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και συνεχίζουν να παροτρύνουν τα μέρη να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή », ανέφερε η Γκάρμπερ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας- TASS.


Όπως είπε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Κυπριακή Δημοκρατία:

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές των σχεδίων της Τουρκίας για γεωτρήσεις στα ύδατα στα ανοικτά της Κύπρου», προσθέτοντας ότι  «Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί ένταση στην περιοχή».

Η Γκάρμπερ σημείωσε ότι η εκμετάλλευση των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να  διευκολύνει τη συνεργασία και θα θέσει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία στο ίδιο το νησί.


«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της γενικά, πρέπει να κατανέμονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων», δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.


Σημειώνεται ότι παρόμοια δήλωση έκανε η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr