Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

'Μάχες' μπροστά από το σερβικό κοινοβούλιο – συνελήφθησαν 15 άτομαΜάιος 8, 2020. 20:36

Βελιγράδι.

Σήμερα πριν από το μεσημέρι, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κινήματος Ντέβερι, ο Μπόσκο Ομπράντοβιτς, και οι βουλευτές και οι υποστηρικτές του μπλόκαραν τις σκάλες στην είσοδο του σερβικού κοινοβουλίου.


Έφεραν πλακάτ που έγραφαν «Κάτω η κυβέρνηση", "Δεν γιορτάσαμε την Ημέρα του Αγίου Γεωργίου, αλλά οι εκλογές μπορούν να γίνουν",  κρατούσαν σερβικές σημαίες και σημαίες του κόμματος, φωνάζοντας ότι ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόδωσε το Κοσσυφοπέδιο.


Κάποια στιγμή, υπήρξε σύγκρουση μεταξύ του Ομπράντοβιτς και του υπουργού Υγείας Ζλάτιμπορ Λόνκαρ, ο οποίος έφτασε για την κοινοβουλευτική σύνοδο λίγο πριν τις 10 π.μ. τοπική ώρα, καθώς εξελίσσονταν και άλλες συγκρούσεις.


Λίγο αργότερα, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάγια Γκόκοβιτς έδειξε σε συνέντευξη Τύπου το σκισμένο σακάκι του βουλευτή Μαριάν Ρίστεβιτς και είπε ότι είχε πληγές, ότι πήγε στο ιατρικό κέντρο και  είχε αίμα στη μάσκα του. Υπήρξαν λεκτικές και σωματικές επιθέσεις και σε άλλους βουλευτές.


Συλλήψεις


Η αστυνομία συνέλαβε 15 άτομα για συμμετοχή στο συμβάν μπροστά από το σερβικό κοινοβούλιο,  όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόσα Στεφάνοβιτς, προσθέτοντας ότι σύντομα θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν για τις παραβιάσεις.


Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε το περιστατικό ως «φασιστική έξαψη του Μπόσκο Ομπράντοβιτς».


Οι κοινοβουλευτικές εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου στη Σερβία, αλλά αναβλήθηκαν στις 21 Ιουνίου λόγω του κορωνοϊού. 


Στις αρχές της εβδομάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ανησυχία για την πολιτική πόλωση της χώρας πριν από εκλογές.--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr