Κωνσταντινούπολη: Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους έχασε τη δουλειά του λόγω κορωνοϊού



Μάιος 7, 2020. 13:16

Δεν είναι μόνο η σοβαρή υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου που απασχολεί την τουρκική κοινή γνώμη, αλλά και η ανεργία που αρχίζει να αυξάνει σε ανησυχητικά επίπεδα.



Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Κωνσταντινούπολη έχασε τη δουλειά του εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ στο 66,2% των εργαζομένων μειώθηκε ο μισθός τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το  Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας ( Cumhuriyet Halk Partisi- CHP) της αντιπολίτευσης.


Το CHP βασίστηκε σε ευρήματα δημοσκόπησης που διεξήχθη από τις 14 έως τις 28 Απριλίου.


«Για να κατανοήσουμε την αλλαγή στην εργασιακή ζωή στην Κωνσταντινούπολη λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και να αποκαλύψουμε τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή έρευνα με τη συμμετοχή περίπου 3000 εργαζομένων από τις 14 έως τις 28 Απριλίου. Η δημοσκόπηση έγινε προσωπικά κατ’ άτομο με εργαζόμενους σε 39 περιοχές.


Έτσι, εισοδηματική ανισότητα, μεταξύ των εργαζομένων, αυξήθηκε ως αποτέλεσμα των φιλο-καπιταλιστικών οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του AKP.


Οι πολίτες συναντούν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ιστορία τους, αντιμετωπίζοντας μια βαθύτερη κρίση λόγω της μη εκπλήρωσης των ευθυνών της κυβέρνησης υπέρ των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με την έκθεση, πιστεύεται ότι «ο αριθμός των ανέργων ότι ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια».


Σημειώνεται ότι η Κωνσταντινούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με πληθυσμό περίπου 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει γίνει το επίκεντρο του ιού στη χώρα με πάνω από το 60% των παθήσεων σε εθνικό επίπεδο. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ζητά ολοκληρωμένη καραντίνα για αρκετές εβδομάδες τόσο στην πόλη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα.


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση, μόνο ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Κωνσταντινούπολη άρχισε να εργάζεται από το σπίτι από το ξέσπασμα του κοροναϊού. 


Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, στα επαγγέλματα που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό όσον αφορά την ανεργία. 


Αυτοί είναι μάγειρες, σερβιτόροι, οδηγοί, αγγελιαφόροι, δάσκαλοι, βοηθοί πωλήσεων, μηχανικοί, κομμωτές, λογιστές, γραφίστες, εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία και κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια.


Ωστόσο, πολλοί επιχειρηματίες απειλούν τους υπαλλήλους τους να τους στείλουν σε άδεια άνευ αποδοχών εάν δεν εργάζονται υπερωρίες, αναφέρει η έκθεση. 


«Ειδικά εκείνοι που εργάζονται στο σπίτι αναγκάζονται να εργαστούν με ένα ευέλικτο πρόγραμμα και η αυξανόμενη ανεργία χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης. Το γεγονός ότι δόθηκε στους εργοδότες το δικαίωμα να στέλνουν εργαζόμενους με άδεια άνευ αποδοχών είναι το κύριο παράπονο τις τελευταίες εβδομάδες », αναφέρει η έκθεση.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr