Οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας επισκέπτονται την Τουρκία- για Λιβύη και Συρία





 Ιούνιος 13, 2020. 22:41

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Σεργκέι Σόιγκου, οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, θα επισκεφθούν την Τουρκία την Κυριακή 14 Ιουνίου,  για συνομιλίες που σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, θα επικεντρωθούν στη Λιβύη, ανέφεραν το Σάββατο τα υπουργεία Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας.



Η Τουρκία υποστηρίζει τον "Φαγιέζ Σάρατζ", τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, των οποίων οι δυνάμεις κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να αποκρούσουν μια επίθεση 14 μηνών στην Τρίπολη, από τις ανατολικές δυνάμεις του  Εθνικού Στρατού, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ.


Η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος υποστηρίζουν τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, με επικεφαλής τον Χαφτάρ.


Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν την Τετάρτη ότι τα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη είχαν ξεκινήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.


«Οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και να συζητήσουν συντονισμό για περιφερειακά θέματα», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας, στην οποία θα συμμετέχουν στρατιωτικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο Yassin Akti, ο πρώτος σύμβουλος του επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία στη Λιβύη σύμφωνα με τη Συρία, αλλά με την προϋπόθεση της έγκρισης της Τρίπολης.


Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ τους, εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.


Η τουρκική κρατική TRT News ανέφερε ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Συρία.


Η Ρωσία υποστηρίζει τις δυνάμεις του Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει μαχητές της αντιπολίτευσης. Μια ρωσική-τουρκική συμφωνία πριν από τρεις μήνες οδήγησε σε κατάπαυση του πυρός που οδήγησε σε διακοπή των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ.




--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr