Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Τούρκικο δημοσίευμα: «Η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία με τον εξοπλισμό των νησιών»- Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στρατηγοί;


Αύγουστος 23, 2020. 09:20

 

Με την υποστήριξη της Ευρώπης η Ελλάδα προκαλεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δεν παραμένει αδρανής και στο Αιγαίο. Η διοίκηση της Αθήνας μετέτρεψε τα νησιά σε οπλοστάσια από το 1960 και εγκατέστησε πολεμικά αεροσκάφη σε ορισμένα από αυτά παρά την απαγόρευση των διεθνών συμβάσεων.


Μάλιστα οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την άποψη ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών αποτελεί μεγάλη απειλή για την Τουρκία, γράφει τη τουρκική εφημερίδα Yeni Akit σε άρθρο της με τίτλο «Μεγάλη απειλή για την Τουρκία! Η Ελλάδα μετέτρεψε τα  νησιά του Αιγαίου σε στρατιωτικές βάσεις».


Η Τουρκία …απειλείται από την Ελλάδα!


 Το τούρκικο δημοσίευμα βρίσκει ότι η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα, τη στιγμή  που ο τουρκικός στρατός έχει εισβάλει και κατέχει τμήμα της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ και τώρα εγκαθίσταται στη Λιβύη.

«Με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών στη Μεσόγειο, η Ελλάδα επιδιώκει να προκαλέσει την Τουρκία στη Μεσόγειο ενώ διατηρεί επίσης ύπουλα σχέδιο στο Αιγαίο», γράφει το κείμενο και συνεχίζει:

Οι πιέσεις κατά της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, η γραμμή FIR, οι αμφισβητούμενες περιοχές και οπλισμός των νησιών είναι οι κύριες αιτίες εντάσεων στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες έχουν κοινή θέση ότι η πλειονότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι εξοπλισμένα και έχουν αποθηκευμένα πυρομαχικά τα οποία απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας (…).

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Λωζάνη και άλλες διεθνείς συμφωνίες, τα νησιά πρέπει να αφοπλιστούν.


Τι λέει ο Τούρκος πρόεδρος  τουρκικού πολιτισμού Ρόδου και Κω


Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των Τούρκων της Ρόδου, της Κω και των Δωδεκανήσων (ROİSDER) Καθ. Δρ. Ο Μουσταφά Καϊμακτσί έκανε σημαντικές δηλώσεις για το θέμα.

Δήλωσε, ο Καϊμακτσί  ότι η Ελλάδα έχει μεταφέρει όπλα και στρατιώτες σε 23 νησιά, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι αντίθετο με διεθνείς συμφωνίες όπως οι συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. 

Υπενθυμίζοντας ότι, σύμφωνα με τη Λωζάνη, η Ελλάδα μπορεί να έχει δυνάμεις ασφαλείας μόνο στα νησιά Λίμνη, Χίο, Σάμο και Κω, ο Καϊμακτσί  σημείωσε ότι αυτό έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης και χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη Ρόδο και τη Λέσβο.

 

Απειλείται η …κυριαρχία της Τουρκίας

 

Ο Kaymakçı είπε τα εξής:

«Η Αθήνα μετέτρεψε τα νησιά σε περιοχή στρατιωτικών βάσεων. Προς το παρόν , 18 νησιά είναι οπλισμένα και μετατράπηκαν σε οπλοστάσια. Η Λήμνος, η Λέσβος, η Ρόδος, η Κως έχουν αεροδρόμια που κατασκευάστηκαν για αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας και τοποθέτησαν πολεμικά αεροσκάφη. Επομένως, υπάρχει μια πιθανή απειλή κατά της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει το διεθνές δίκαιο για να επιλύσει τα προβλήματα που απειλούν την κυριαρχία της».

 

Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο λέει Τούρκος καθηγητής


 Ο προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου  Θράκης  καθ. Δρ.  Σιμπέλ Τουράν έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει …επιθετική στάση έναντι της Τουρκίας που «έχει κυρίαρχα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος».


Yeni Akit

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr