Riafan: Η Τουρκία προκαλεί και πάλι την Ελλάδα σε ένοπλες συγκρούσεις


Αύγουστος 11, 2020. 23:01

Το τηλεοπτικό κανάλι "Balkan Gossip" μιλά για το πώς εξελίσσεται η σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία εισέβαλε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ελλάδας σε μια προσπάθεια κατάσχεσης των ενεργειακών πόρων.


Η Τουρκία αγνόησε τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου , η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου. Η Άγκυρα έχει εκδώσει ένα τέλεξ πλοήγησης (NAVTEX) που ενημερώνει ότι οι ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα ύδατα των νησιών Καστελόριζο και Ρόδος στις 10 και 11 Αυγούστου.

Στις 9 Αυγούστου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell έκανε επίσημη δήλωση . Είπε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν «ανησυχητική».

«Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθορίζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι με μονομερείς ενέργειες και κινητοποίηση ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο », δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Ωστόσο, την επόμενη μέρα, η Άγκυρα όχι μόνο ξεκίνησε τις προγραμματισμένες ασκήσεις, αλλά εξέδωσε ένα άλλο μήνυμα πλοήγησης , το οποίο ανέφερε ότι το πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιούσε γεωλογική εξερεύνηση νότια του ελληνικού νησιού Καστελόριζο έως τις 23 Αυγούστου.

Οι νέες προκλήσεις από την Τουρκία ανάγκασαν την Ελλάδα να αυξήσει αμέσως το επίπεδο της ετοιμότητας μάχης των ναυτικών δυνάμεών της και το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας πραγματοποίησε επείγουσα συνεδρίαση .


Το τουρκικό ναυτικό άρχισε να κινείται προς την ελληνική ΑΟΖ. Μέχρι το μεσημέρι, περίπου 20 πολεμικά πλοία ήταν σε λειτουργία γύρω από αυτό.

Η κατάσταση κλιμακώθηκε, και το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν τηλεφωνικά την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Τουρκία: Η Μεσόγειος βρίσκεται υπό την κυριαρχία μας επί αιώνες…

 

Τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ξεκίνησαν διπλωματική αψιμαχία:

Ο εκπρόσωπος της Άγκυρας Χαμί Ακσόι είπε ότι « κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία από τη Μεσόγειο, «η οποία βρίσκεται υπό την κυριαρχία της  επί αιώνες».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα κατέληξε σε συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων, η οποία βασίζεται «αποκλειστικά στο διεθνές ναυτικό δίκαιο και στους κανόνες των σχέσεων καλής γειτονίας», κάτι που θέλει από την Τουρκία.

«Έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας για διάλογο, αλλά η Άγκυρα αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν είναι έτοιμη για αυτόν. Η Ελλάδα δεν δέχεται εκβιασμό. Θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα », ανέφερε το υπουργείο σε επίσημη δήλωση .

 

Ουάσιγκτον σε Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις αμέσως

 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε επίσης την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Άγκυρα να αποφύγει μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας είπε επίσης ότι «ανησυχεί» για την απόφαση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει περαιτέρω «σεισμικές μελέτες».

Ωστόσο, η Τουρκία δεν επρόκειτο να φύγει από τα ελληνικά νησιά και το βράδυ η Αθήνα στράφηκε σε απειλές - υπήρχαν αναφορές στον διαδίκτυο σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη των αιγυπτιακών και ελληνικών ναυτικών. 

Το ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι Σκάι έδειξε ακόμη και τις θέσεις που έλαβαν οι ελληνικές δυνάμεις εν αναμονή της εντολής απομάκρυνσης του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τα νερά τους.

Ωστόσο, οι Τούρκοι το αγνόησαν - η ναυτική ομάδα πέντε φρεγάτες και τέσσερεις κορβέτες που φρουρούσαν το πλοίο Oruc Reis εισήλθαν κατά  22 μίλια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.

 

Κοινή άσκηση Γαλλίας, Ελλάδας, Κύπρου

 

Μέχρι το βράδυ έγινε γνωστό ότι σήμερα η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις «για την αύξηση του στρατιωτικού συντονισμού σε περίπτωση πιθανής τουρκικής εισβολής». Η Γαλλία έστειλε επίσης δύο μαχητές του Rafale στην αεροπορική βάση του Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο της Κύπρου.

Στις 10 π.μ., το τουρκικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο από επτά πολεμικά πλοία, βρισκόταν ακόμη στην ελληνική ΑΟΖ, αλλά δεν είχε ξεκινήσει ακόμη εξερευνητικές εργασίες. 

Η Ελλάδα είπε ότι αν ξεκινήσει η δουλειά, οι ναυτικές δυνάμεις της θα «επέμβουν» και θα αύξανε σημαντικά τις δυνάμεις της νότια του Καστελόριζο. Ο ελληνικός στρατός είναι σε πλήρη επιφυλακή σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων.

Riafan.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr