Κλιμάκωση των εντάσεων Αυστρίας – Τουρκίας


Σεπτέμβριος 10, 2020. 19:54

 

Οι σχέσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Τουρκίας χαρακτηρίζονται από εντάσεις εδώ και αρκετό καιρό, αλλά, τώρα υπάρχει κλιμάκωση στην ανταλλαγή αιχμηρών σχολίων.


Η αναζωπύρωση των εντάσεων έγινε μετά τη σύλληψη ενός Τούρκου που κατασκόπευσε την τουρκική διασπορά και εντοπίστηκε από τις αυστριακές αρχές.

«Μια σημαντική απειλή για την ΕΕ και τις αξίες της είναι η παραμορφωμένη ιδεολογία που υποστηρίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς» , έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter.

Τόνισε ότι αυτή η πολιτική βασίζεται στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την ισλαμοφοβία, οι οποίες, όπως λέει, είναι ένας οδυνηρός τρόπος σκέψης στην εποχή μας.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας έγινε ο στόχος της Τουρκίας λόγω της έκκλησης του προς την ΕΕ να μην επιτρέψει στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκβιάσει τις Βρυξέλλες.

«Χρειαζόμαστε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και πραγματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», έγραψε ο Κουρτς στο Twitter.

Σε δήλωση προς τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Κουρτς επέκρινε το γεγονός ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει ούτε μια θέση για τον Τούρκο πρόεδρο.

Μάλιστα, καταδίκασε τις  προσπάθειες του Ερντογάν να οργανώσει τους Τούρκους που ζουν στη Δυτική Ευρώπη για τους δικούς τους σκοπούς.

Ένας άλλος λόγος για τη διαμάχη μεταξύ Βιέννης και Άγκυρας είναι η αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά με σαφή γλώσσα όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και το κράτος δικαίου, ή οργανώνει πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr