Το Αζερμπαϊτζάν συνιστά στην Τουρκία να μην βιαστεί να δημιουργήσει «Στρατό Τουράν»


Σεπτέμβριος 10, 2020. 20:17

Ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Κάαν Σαριγιαντίν δήλωσε ότι έως τις 29 Οκτωβρίου, η Τουρκία με τα άλλα τουρκόφωνα κράτη θα ανακοινώσει τη δημιουργία του «Στρατού Τουράν» (Σημ. Τουράν-= ιστορική περιοχή στην Κεντρική Ασία- μογγολικοί λαοί).


Με τη σειρά του, ο απόστρατος συνταγματάρχης και βουλευτής του κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν, Σαΐρ Ραμαλντάνοφ, θεωρεί ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση για περισσότερα από 20 χρόνια, και τα τελευταία χρόνια το ζήτημα συζητήθηκε επανειλημμένα κατά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας των Τουρκόφωνων Κρατών.

«Αναμφίβολα, σήμερα η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα, της οποίας η λέξη έχει βάρος στην περιοχή.
Ωστόσο, η Τουρκία κατανοεί επίσης ότι συμμετέχοντας σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΝΑΤΟ, μπορεί να κάνει περισσότερα...
»

Ο σχεδιασμός ενός «Στρατού Τουράν» είναι ένα ζωτικό, πολύ ευαίσθητο θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και πολλά χρόνια.

Ο Τουρανικός Στρατός είναι ένα σχέδιο παρόμοιο με το ΝΑΤΟ, το οποίο μπορεί να ενώσει τις τουρκόφωνες χώρες σε έναν (στρατιωτικό- αμυντικό) οργανισμό.

Η Τουρκία έχει υποβάλλει προτάσεις για αυτό το ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια.

«Θα τονίσω ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει θετική στάση απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία και τη θεωρώ απαραίτητη.

Ιδιαίτερα, αφού ο βόρειος γείτονάς μας, η Ρωσία, έχει ήδη δημιουργήσει τη δική της παρόμοια οργάνωση. Και, δυστυχώς η εχθρική μας Αρμενία είναι επίσης μέλος αυτής της οργάνωσης. Σε μια τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό το Αζερμπαϊτζάν να είναι, επίσης, μέλος αυτής της οργάνωσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Αζερμπαϊτζάν να γίνει μέλος μιας ισχυρής στρατιωτικής οργάνωσης», δήλωσε ο Ραμαλντάνοφ.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr