Η Ελλάδα και η Τουρκία δημιουργούν μηχανισμό για την αποφυγή περιστατικών στη Μεσόγειο


Φωτό από dnes.dir.bg

Οκτώβριος 1, 2020. 19:46

 

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό για την αποφυγή θαλάσσιων και αεροπορικών συμβάντων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Ο μηχανισμός στοχεύει να βοηθήσει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ανέφερε η Συμμαχία σε ανακοίνωσή της.

«Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο αξιόλογοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους. "

Η Γερμανία ηγείται των διπλωματικών προσπαθειών για έναν ευρύτερο διάλογο. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες πώς να αποφύγουν την κλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, μια σημαντική αιτία τριβής μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, σημειώνει η 24chasa.

Πριν από τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο "δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές".

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: οι τουρκικές προκλήσεις, είτε εκφράζονται σε μονομερείς ενέργειες είτε με ακατάλληλη ρητορική, δεν μπορούν πλέον να γίνουν ανεκτές», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή η συμπεριφορά της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και επειδή η συμπεριφορά της Τουρκίας επηρεάζει βασικά ευρωπαϊκά γεωπολιτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο Μητσοτάκης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr