Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Οι ΗΠΑ διαφωνούν στην κατασκευή στη Βουλγαρία του ρωσο-τουρκικού αγωγού και του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε


Οκτώβριος 1, 2020. 20:11

Σόφια.

  Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάννον επέκρινε την κατασκευή του «Balkan Stream» στη Βουλγαρία, ανέφερε η βουλγαρική «Nova TV». 


Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Ενέργειας Τερμενούζκα Πέτκοβα. Ο Φράνσις Φάννον επεσήμανε είναι ότι ο αγωγός αυτός είναι συνέχεια του «Turkish Stream».

Το έργο απειλείται από κυρώσεις , καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ενισχύει την ενεργειακή επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των αγωγών Nord Stream 2 και Turkish Stream θα επηρεάσουν τη συνέχιση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, όπως επεσήμανε ο Αμερικανός πολιτικός.

Στη συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας Τερμενούζκα Πέτκοβα και του Φράνσις Φάννον, συζητήθηκε η ενεργειακή διαφοροποίηση και η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Βουλγαρίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Συζητήθηκε επίσης η διαφοροποίηση των νωπών πυρηνικών καυσίμων για τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι .

Εκτός από τη διαρκή τους τοποθέτηση εναντίον της  κατασκευής της συνέχειας του «Turkish Stream», οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης εναντίον της κατασκευής του  πυρηνικού σταθμού παραγωγής ρεύματος Μπέλενε, ανέφερε η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία-BNR, επικαλούμενη την ιστοσελίδα Mediapool.

Πιστεύει ότι αυτά τα δύο έργα δεν παρέχουν ενεργειακή διαφοροποίηση στη Βουλγαρία. Ο εξοπλισμός της Ρωσίας για το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο είναι παρωχημένος από τεχνολογική άποψη , δήλωσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ του Φράνσις Φάννον.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει έντονα την κατασκευή της σύνδεσης φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας και πιστεύει ότι οι μικρές αρθρωτές αντιδραστήρες θα μπορούσαν να είναι μια εναλλακτική λύση για τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε.

News.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr