Μόσχα: Η Τουρκία επιδιώκει τη δημιουργία στρατιωτικού μπλοκ των τουρκόφωνων κρατών


Οκτώβριος 28, 2020. 20:40

Η Τουρκία συζητά έντονα την ιδέα της δημιουργίας μιας παν-τουρκικής στρατιωτικής-πολιτικής συμμαχίας. Αυτό παρουσιάζεται στο πλαίσιο των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σημειώνει η ρωσική «Московский комсомолец».

Η Άγκυρα στάθηκε στην πλευρά του Μπακού. Αυτό μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του λεγόμενου «Στρατού του Τουράν» - ενός μπλοκ τουρκικών κρατών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενιαία δύναμη σε πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις. 


Τουρκική επιδίωξη ηγεσίας στα τουρκικά κράτη


Τούρκοι ειδικοί δεν κρύβουν την επιθυμία να ηγηθούν μιας τέτοιας συμμαχίας. Η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου μπλοκ εκτιμήθηκε από στρατιωτικούς ειδικούς.

Η ιδέα του «Μεγάλου Τουράν» ή μιας ενιαίας πολιτείας όλων των τουρκικών λαών διατυπώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα και έκτοτε αναδεικνύεται τακτικά στο προσκήνιο από πολλούς υποστηρικτές. 

Σε διάφορες χρονικές στιγμές, προτάθηκε να δημιουργηθεί μια ενιαία χώρα με βάση την Οθωμανική Αυτοκρατορία, μια ομοσπονδία ή συνομοσπονδία τουρκικών κρατών, ένα οικονομικό μπλοκ παρόμοιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή μια στρατιωτική συμμαχία όπως αυτή του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα  ιδέα αυτή,  έχει αποκτήσει δημοτικότητα στους Τούρκους πολιτικούς και ειδικούς κύκλους σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 Όπως γράφει η Turkiye Gazetesi, ένα τέτοιο μπλοκ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στις κοινές ασκήσεις των στρατών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Οι ειδικοί του δημοσιεύματος κάλεσαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία που αποκτήθηκε και να την επεκτείνουν στις σχέσεις της Τουρκίας με άλλα τουρκικά κράτη. 

Ειδικότερα, οι ειδικοί σημειώνουν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στο Καζακστάν, ανακοινώθηκε επίσημα ότι και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να αναπτύξουν κοινές δράσεις στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της συνεργασίας στον αμυντικό κλάδο. Παρόμοιες συμφωνίες ισχύουν μεταξύ Τουρκίας - Ουζμπεκιστάν και άλλων κρατών της Κεντρικής Ασίας.

 

Οι πιθανοί «σύμμαχοι» της Τουρκίας

 

Μεταξύ των πιθανών συμμάχων της Τουρκίας στο νέο μπλοκ, πρώτα απ 'όλα, είναι το Αζερμπαϊτζάν, καθώς και την μη αναγνωρισμένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Εξετάζεται η συμμετοχή στη συμμαχία  του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν,  του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας  Γιούρι Λιάμιν, η εμφάνιση μιας τέτοιας συμμαχίας είναι απίθανη, κυρίως λόγω των τεταμένων περιφερειακών σχέσεων στην Κεντρική Ασία.

«Πρώτον, είναι πολύ περίεργο να βλέπεις το Τατζικιστάν σε αυτήν τη λίστα. Δεν πρόκειται για τουρκική χώρα. Τόσο οι Τατζίκοι όσο και οι κάτοικοι του Γκόρνο -Μπανταχσάν είναι εθνοτικά και πολιτισμικά πιο κοντά στο Ιράν παρά στους Τούρκους γείτονές τους. 

Ακόμη, για κάποιο λόγο, παραβλέπεται το ερώτημα ότι αυτές οι χώρες έχουν εξαιρετικά διφορούμενες σχέσεις μεταξύ τους και με την Τουρκία. 

Πρώτα απ' όλα, μιλάμε για την κοιλάδα Fergana, όπου συναντώνται τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Κιργιζιστάν. Θα μπορέσει η Τουρκία να επιλύσει αυτό το ζήτημα; Απίθανο.

 

«Αλλά, αφού η Τουρκία έχει πραγματικά στενές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική σφαίρα, γιατί να μην χτίζουν κάτι παρόμοιο με άλλες χώρες;»

 

-Οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν αναπτύσσονται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αυτή είναι μια ειδική ιστορία. Έχουν μικρή απόσταση, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη αυτής της σχέσης. Όσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, έχουν πολύ στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Είναι ανεπιθύμητη η εμφάνιση ενός τέτοιου στρατιωτικού μπλοκ για την Κίνα;»

-Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενίσχυση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ζήτημα των Ουιγούρων. 

Στο έδαφος της Τουρκίας, οι Ουιγούροι που έφυγαν από την Κίνα βρήκαν καταφύγιο - μια τουρκική εθνοτική ομάδα με την οποία η Κίνα έχει προβλήματα. Μέσω  της τουρκικής επικράτειας, οι τρομοκράτες των Ουιγούρων εισήλθαν στη Συρία, όπου ελέγχουν μια ολόκληρη περιοχή. Φυσικά, η Κίνα θα είναι εναντίον της.

«Έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση με τη βοήθεια οικονομικών μοχλών;»

-Ναι, η Κίνα υλοποιεί πολλές οικονομικές συμβάσεις στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, υποστηρίζει το ίδιο το Κιργιστάν στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού. Υπάρχουν επίσης συμβάσεις για την προμήθεια κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Υπάρχουν συμβάσεις για την προμήθεια κινεζικών αεροσκαφών. Έτσι, αυτές οι χώρες συνδέονται οικονομικά με την Κίνα ακόμη περισσότερο από ό, τι με την Τουρκία.

«Τι συνδέεται με αυτό, με το οποίο θέσαμε το θέμα του «στρατού του Τουράν» μόλις τώρα;»

- Εν μέρει η κατάσταση βρίσκεται στον Καύκασο. Όχι μόνο. Η Τουρκία εμπλέκεται τώρα σε μια σειρά στρατιωτικών συγκρούσεων, προσπαθώντας να πετύχει την επιτυχία λίγο-πολύ παντού και ταυτόχρονα.

 Στο μέλλον, μπορεί να αποδειχθεί ότι αυτές οι καταστάσεις σύγκρουσης θα αυξηθούν σαν χιονόμπαλα και σε περίπτωση εσωτερικής επιδείνωσης στην Τουρκία, ενδέχεται να διαδραματίσουν αρνητικό ρόλο.

 Έτσι τώρα φαίνεται απίθανο να δημιουργηθεί ένα τουρκικό στρατιωτικό μπλοκ με τη μορφή που παρουσιάζεται στην Τουρκία.




 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr