Πρωθυπουργός Αρμενίας: Ναι, υπάρχουν Ρώσοι συνοριοφύλακες στα σύνορα


Οκτώβριος 28, 2020. 21:28

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν επιβεβαίωσε ότι  Ρώσοι συνοριοφύλακες είναι τοποθετημένοι στα σύνορα με την μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Με τον τρόπο αυτό, σχολίασε στις 28 Οκτωβρίου το ζήτημα της εμφάνισης σε κοινωνικά δίκτυα φωτογραφιών φερόμενου ως ρωσικού στρατού στα σύνορα της Αρμενίας στην περιοχή του Καραμπάχ.

«Αυτό δεν είναι καινούργιο, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες ήταν πάντα στα σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Ιράν και της Τουρκίας, και τώρα, ως αποτέλεσμα της τελευταίας εξέλιξης των γεγονότων, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες βρίσκονται επίσης στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά σύνορα της Αρμενίας», σημείωσε ο Ισπανός δημοσιογράφος, Πάμπλο Γκονζάλεθ του ισπανικού πρακτορείου EFE στο Twitter .

Άλλωστε,  στις 5 Οκτωβρίου, ο Πασινιάν, σε συνέντευξή του στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, υπενθύμισε την ύπαρξη συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν, καθώς και του κοινού συστήματος αεροπορικής άμυνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ομάδα του ΟΑΣΕ (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία) σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δεν απέκλεισε το ζήτημα της ένταξης Ρωσικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην περιοχή.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο τόνισε ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στη ζώνη της σύγκρουσης στο Καραμπάχ είναι δυνατή μόνο με τη συγκατάθεση και των δύο μερών - της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Ρώσοι συνοριοφύλακες βρίσκονται στην Αρμενία βάσει συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.


Το συνοριακό τμήμα των Δυνάμεων Ασφαλείας της Ρωσίας στην Αρμενία περιλαμβάνει τέσσερα αποσπάσματα - στο Γκιουμρί, στο Αρμαβίρ, στο Αρτασάτ και στο Μεγρί, καθώς και ένα ξεχωριστό σημείο ελέγχου στο διεθνές αεροδρόμιο του Γερεβάν, Ζβάρτνοτς.

Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κλιμακώθηκε το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν είχαν ξεκινήσει επίθεση σε αυτό το έδαφος του Καραμπάχ. Σε απάντηση, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων πυροβόλησαν σε κατοικημένες περιοχές στη γραμμή επαφής. Σύμφωνα με αυτόν, σκοτώνονται πολίτες.

Οι αρχές της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική κινητοποίηση, και η αρμενική κυβέρνηση έλαβε παρόμοια μέτρα. Το Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη πλευρά, επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρη τη χώρα και απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ορισμένες πόλεις και περιοχές, και επίσης ανακοίνωσε μερική επιστράτευση.

 Izvestia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr