Βελιγράδι: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον Φεστιβάλ Αλβανών του Κοσόβου


Οκτώβριος 23, 2020. 16:19

Βελιγράδι.

Στην πρωτεύουσα της Σερβίας, εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά της έναρξης σε Πολιτιστικό Κέντρο Πολιτιστικής ενός φεστιβάλ με την ονομασία «Μιντρίτα, Καλημέρα», το οποίο παρουσιάζει τη σύγχρονη πολιτιστική ζωή στην Πρίστινα.

Μέλη και υποστηρικτές του κόμματος «Zavetnici» πήγαν μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο με σερβικές σημαίες, πανό και φωτογραφίες που απεικόνιζαν κατεστραμμένες Ορθόδοξες εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο. 

Οι διαδηλωτές τραγούδησαν πατριωτικά τραγούδια, όπως και τον εθνικό  ύμνο της Σερβίας, φωνάζοντας αντι-αλβανικά συνθήματα.



Η σερβική αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές, αλλά, ο αριθμός τους εντέλει αυξήθηκε.

Το κίνημα «Zavetnici» ενώθηκε με άλλες ομάδες όπως τον Σύλλογο Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων Οικογενειών του Κοσσυφοπεδίου, ακροδεξιές ομάδες καθώς και οπαδών του αθλητικού συλλόγου του Βελιγραδίου ‘Παρτιζάν’ και άλλες.

Η  επικεφαλής του κόμματος «Zavetnici», Μιλίτσα Τζούρτζεβιτς, δήλωσε ότι το φεστιβάλ ήταν μια εκδήλωση της «προπαγάνδας της Μεγάλης Αλβανίας», μιας προπαγάνδας που έχει ριζώσει στην καρδιά του Βελιγραδίου.

Η έναρξη του φεστιβάλ «Μιντρίτα, Καλημέρα» πραγματοποιείται στο Βελιγράδι από το 2014, είχε προγραμματισθεί για τις 6 το απόγευμα χθες, αλλά αναβλήθηκε για αργότερα καθώς οι διαδηλωτές μετά την επέμβαση της αστυνομίας άρχισαν να διαλύονται μετά τις 7 το βράδυ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην εκδήλωση γίνεται παρουσίαση των πολιτιστικών δρώμενων στην Πρίστινα με στόχο να ξεκινήσει μια  σερβο-αλβανική συνεργασία μεταξύ των καλλιτεχνών και δημιουργών τέχνης των δύο πλευρών.

RTS.rs, politika.rs,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr