Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Τουρκία: Συνελήφθησαν ‘κατάσκοποι’ που έδιναν πληροφορίες για την ενέργεια


Οκτώβριος 24, 2020. 20:57

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah , ένας ανώτερος αξιωματούχος μιας διεθνούς ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας, με έδρα στην Κωνσταντινούπολη και πέντε άλλοι συνελήφθησαν στην Τουρκία με κατηγορίες κατασκοπείας. 


Επισήμως, οι ύποπτοι κατηγορούνται για διαβίβαση εμπιστευτικών πληροφοριών σε έναν ξένο ενεργειακό γίγαντα, σχετικά με τις εισαγωγές ενέργειας της Τουρκίας.

 Οι τουρκικές εφημερίδες συσχετίζουν επίσης τη σύλληψη «με την ανακάλυψη 405 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα» και έπειτα ανακύπτουν ερωτήματα εάν οι δραστηριότητές τους σχετίζονται με την εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με τα πεδία Sakarya - Tuna-1. 

Κύρια ύποπτος για κατασκοπεία  αναφέρεται η Εμέλ Οζτούρκ (Emel Öztürk), η οποία ήταν αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος της Bosphorus Gaz Corp. 

Αυτή η εταιρεία συνδέεται με τη ρωσική Gazprom. Είναι αλήθεια, ότι το 2018 η ρωσική εταιρεία πούλησε το 71% των μετοχών αυτής της εταιρείας σε τουρκικές επιχειρήσεις.

Με ποιον ακριβώς συνδέονται οι «κατάσκοποι» και σε τι κατηγορούνται δεν είναι απολύτως σαφές.

 Είτε προσπάθησαν να ανακαλύψουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το εύρημα στη Μαύρη Θάλασσα, είτε για το γεγονός ότι διαβίβασαν στοιχεία σχετικά με τις τιμές του αερίου που εισήγαγε η Τουρκία και τον όγκο της κατανάλωσης από άλλες χώρες.

Ανάλογα με την κατηγορία, ως φαίνεται θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία για πολιτικούς σκοπούς.

 Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι όλα αυτά συνδέονται με κάποιον τρόπο με τη λήξη της σύμβασης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για την τουρκική ροή το 2021 (και για την μπλε ροή το 2025). 

Η Τουρκία πιστεύει ότι πληρώνει υπερβολικά το αέριο, και ο τουρκικός Τύπος έχει συζητήσει εδώ και πολύ καιρό το θέμα της ενίσχυσης των θέσεων της Άγκυρας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. 

Τα κύρια επιχειρήματα - οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν, η Τουρκία έχει βρει τα αποθέματά της φυσικού αερίου - όλα αυτά θα βοηθήσουν την Άγκυρα να μειώσει την τιμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Έτσι προστέθηκε το σκάνδαλο των κατάσκοπων ...

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr