Διεθνής Αμνηστία: Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία κάνουν χρήση βομβών διασποράς



Οκτώβριος 29, 2020. 22:17

Η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαίωσε τη χρήση απαγορευμένων βομβών διασποράς τόσο από το Αζερμπαϊτζάν όσο και από την Αρμενία στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στις 5 Οκτωβρίου, η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε πυρομαχικά διασποράς M095 DPICM που φαίνεται να εκτοξεύθηκαν από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στην πόλη Στεπανακέρτ, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Χθες (28 Οκτωβρίου 2020), περίπου στις 1.30 μ.μ. τοπική ώρα, ένας ή περισσότεροι πύραυλοι Smerch έπεσαν στην πόλη Barda του Αζερμπαϊτζάν, χτυπώντας μια κατοικημένη γειτονιά κοντά σε νοσοκομείο. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 70 τραυματίστηκαν.

Οι ειδικοί της Διεθνούς Αμνηστίας για την αντιμετώπιση κρίσεων, επιβεβαίωσαν φωτογραφίες (που ελήφθησαν από δημοσιογράφους της «Vice News» στην πόλη) από θραύσματα βομβών διασποράς 9N235 από ρώσικους πυραύλους Smerch 9M55, που φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί στην πόλη από τις αρμενικές δυνάμεις.

«Η πυροδότηση πυρομαχικών διασποράς σε μη στρατιωτικές περιοχές είναι σκληρή και απερίσκεπτη και προκαλεί ανείπωτο θάνατο, τραυματισμό και δυστυχία», δήλωσε η Μαρί Στρούθερς, περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Τα πυρομαχικά διασποράς είναι εγγενώς αδιάκριτα όπλα και η χρήση τους σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ζητούμε και πάλι από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων», είπε η Στρούθερς.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr