Τούρκος πράκτορας στην Αυστρία: Μου είχαν δώσει εντολή να σκοτώσω πολιτικό


Οκτώβριος 14, 2020. 19:28

Μετά την παραδοχή του Feyyaz Öztürk, Τούρκου υπαλλήλου των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών-MİT, ότι του είχε ζητηθεί να σκοτώσει μια πολιτικό στην Αυστρία κουρδικής καταγωγής, κάτι που δεν ήθελε να κάνει, έστρεψε για άλλη μια φορά την προσοχή του κοινού στον αυταρχισμό του Τούρκου προέδρου.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» επιστρέφει στο προσκήνιο ο αυξανόμενος αυταρχισμός του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η επιθετική του στάση εναντίον των εχθρών του εντός και εκτός της χώρας, μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη χιλιάδων εχθρών του.

Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πράκτορα Feyyaz Öztürk, ο οποίος κατήγγειλε στη δικαιοσύνη της Βιέννης ότι είχε λάβει εντολή να δολοφονήσει την πολιτικό, κάτι που δεν ήθελε να κάνει, ζήτησε την αστυνομική προστασία.

 Είπε, επίσης, ότι αναγκάστηκε να δώσει ψευδείς μαρτυρίες για να καταδικαστεί ο  Metin Topuz, υπάλληλος στο Προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Η ομολογία του Οζτούρκ, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την καταδίκη του Topuz, ο οποίος εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και στο Υπουργείο κατά των Ναρκωτικών των ΗΠΑ. 

Ο Τοπούζ καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο σε ποινή φυλάκισης άνω των οκτώ ετών με την κατηγορία της βοήθειας σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα. Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα γεγονότα είναι αβάσιμα και ότι βλέπουν την απόφαση ως απόπειρα του Ερντογάν να ασκήσει πίεση στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική σχέση του με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά τη διάρκεια της 4ωρης ανάκρισης με την αυστριακή αστυνομία, αυτό που είπε ο Οζτούρκ ήταν ασαφές σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά το θέμα έγινε πιο συγκεκριμένο όταν ένας αξιωματικός τον ρώτησε για την υπόθεση του Τοπούζ. 

Ο Τούρκος πράκτορας είπε ότι στις αρχές  του Σεπτεμβρίου 2017, του ζητήθηκε να υπογράψει δήλωση κατά του Τοπούζ αλλιώς κινδυνεύει να φυλακιστεί.

«Με ανάγκασαν να καταθέσω και μου έδωσαν ένα λευκό χαρτί, το οποίο υπέγραψα. «Διαφορετικά, θα πήγαινα στη φυλακή με τον Μετίν Τοπούζ», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται πάντα στην Τουρκία.

 Σύμφωνα με το αντίγραφο της αστυνομίας, ο Οζτούρκ είπε ότι είχε εργαστεί στο Υπουργείο κατά των Ναρκωτικών των ΗΠΑ μέχρι το 2004 και ότι συναντήθηκε τελευταία με τον Τοπούζ το 2005. Ο Τοπούζ εργάστηκε επίσης στο Τμήμα κατά των Ναρκωτικών ως μεταφραστής, πρόσθεσε, κάτι που έχουν επιβεβαιώσει αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο Οζτούρκ είπε ότι του ζητήθηκε να δολοφονήσει την Aygül Berîvan Aslan, πολιτικό από το Κόμμα των Πρασίνων - η οποία επικρίνει την πολιτική του Ερντογάν, και η επίθεσή του έπρεπε να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αλλά λόγω της πανδημίας αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι του στη Βιέννη.

Ο Öztürk, ο οποίος ανέφερε ότι με ένα άτομο που επικοινώνησε μαζί του μέσω WhatsApp τον Αύγουστο, συναντήθηκε με αυτό στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας, και του έδωσε εντολή να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον της Aslan, λέγοντας: «Δεν έχει σημασία αν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Είπε ότι πρέπει να δοθεί το απαραίτητο μήνυμα στους αυστριακούς πολιτικούς».

Ο Οζτούρκ, ο οποίος είχε ιταλικό διαβατήριο, είπε ότι παρέμεινε στο Ρίμινι της Ιταλίας όταν έσπασε σε ατύχημα το πόδι του.

Τελικά, είπε, ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει το σχέδιο.

«Η αυστριακή αστυνομία θα μπορούσε να με συλλάβει αργότερα. Δεν μου αρέσει αυτό το πράγμα. Δεν είμαι δολοφόνος επ’ αμοιβή. Αν είχε συμβεί αυτό, θα είχαν φύγει από εμένα (δεν θα με προστάτευαν) και θα με κατηγορούσαν ότι είμαι εγκληματίας», δήλωσε στις τουρκικές αρχές. Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ήδη παγώσει τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και της οικογένειάς του.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα και οι δικηγόροι του Τοπούζ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του Οζτούρκ για την επίδραση που θα μπορούσαν να έχουν στην υπόθεση, για την οποία θα ασκηθεί έφεση.

Ωστόσο, η δήλωση του Οζτούρκ ήταν σημαντική για την καταδίκη του Τοπούζ, υποστηρίζοντας ότι είχε συνεργαστεί με μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν. 

Ωστόσο, ο Οζτούρκ δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο αυτοπροσώπως και δεν ανακρίθηκε ποτέ. Ο δικαστής ανέστειλε τη δίκη αρκετές φορές περιμένοντας να επιστρέψει ο Οζτούρκ από το εξωτερικό.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr