Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Τουρκία


Οκτώβριος 24, 2020. 21:50

Κωνσταντινούπολη.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και πάλι σήμερα έντονα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τη στάση του απέναντι στους μουσουλμάνους.

«Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί στον αρχηγό του κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με αυτόν τον τρόπο είναι - πρώτα να εξετάσει την ψυχική του υγεία», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως ανέφερε το Reuters.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τούρκος ηγέτης καταδίκασε τη δήλωση του Μακρόν για την «Ισλαμική αυτονομία» και την ανάγκη «δόμησης» του Ισλάμ στη Γαλλία.

  Ένα νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αυτονομίας στη Γαλλία, με στόχο το ριζοσπαστικό Ισλάμ, πρόκειται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η κοσμικότητα και να παγιωθούν οι δημοκρατικές αρχές. 

Ωστόσο, ο προβλεπόμενος αυξημένος έλεγχος στη χρηματοδότηση τζαμιών και η απαγόρευση των ιμάμηδων να σπουδάζουν στο εξωτερικό ενδέχεται να οδηγήσει σε εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία.

Η Γαλλία έχει καταδικάσει δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου Εμμανουέλ Μακρόν για τη δήλωσή του σχετικά με τις καρικατούρες του Προφήτη Μωάμεθ. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Γαλλία απέσυρε τον πρέσβη της από την Τουρκία λόγω της δήλωσης του Ερντογάν.

«Τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτα. Οι προσβολές και η αγένεια δεν είναι τρόπος. Απαιτούμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πολιτική του κατεύθυνση, γιατί η πολιτική του είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν μπαίνουμε σε περιττές πολεμικές και δεν δεχόμαστε προσβολές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του, το Παλάτι των Ηλυσίων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr