Ο Πούτιν βλέπει τη μεταφορά επτά περιοχών της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν


Οκτώβριος 29, 2020. 19:24

Μόσχα.

Η Ρωσία εξαρχής έλεγε για τη δυνατότητα μεταφοράς στο Αζερμπαϊτζάν «πέντε και δύο ακόμη» περιοχών που καταλαμβάνει η Αρμενία, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο ολομέλειας του Φόρουμ επενδύσεων VTB Κάπιταλ «Η Ρωσία καλεί!»/”Россия зовет!”

«Αρχικά προχωρήσαμε από το γεγονός ότι, μπορώ να πω, η θέση μας ήταν απολύτως ανοιχτή, σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς πέντε συν δύο περιφερειών στο Αζερμπαϊτζάν με τη διασφάλιση ενός συγκεκριμένου καθεστώτος της ζώνης του Καραμπάχ,  σε αλληλεπίδραση με την Αρμενία και ούτω καθεξής», είπε

Υπενθύμισε ότι η σύγκρουση ξεκίνησε με εθνοτικές συγκρούσεις και ότι η ηγεσία της τότε Σοβιετικής Ένωσης δεν έλαβε αποτελεσματικά μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Οι Αρμένιοι πήραν τα όπλα και το έκαναν οι ίδιοι. Καλό ή κακό, αλλά αρχικά αυτά τα αρνητικά γεγονότα για εθνοτικούς λόγους ήταν το μήνυμα για τις ενέργειές τους. Αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι το ίδιο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά ακόμη περιοχές του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκαν υπό τον έλεγχο της Αρμενίας. Είναι καλό ή όχι;», είπε ο Πούτιν.

«Και τι λέι το Αζερμπαϊτζάν; Αυτό, εν πάση περιπτώσει, οι επτά περιοχές δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την εθνοτική σύγκρουση ούτε με την Αρμενία. Πρόκειται για πρωταρχικά εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν λέει: έχουμε το δικαίωμα να επιστρέψουμε αυτές τις περιοχές».  Ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις, γιατί ο κόμπος είναι πολύ δύσκολο να λυθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Βλέπει μια μακροπρόθεσμη επίλυση της σύγκρουσης στην «εξεύρεση μιας ισορροπίας συμφερόντων που θα ταιριάζει και στις δύο πλευρές - τόσο του λαού του Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο αντιμετωπίζουμε με συνεχή σεβασμό, όσο και τα συμφέροντα του αρμενικού λαού».

Την ίδια ημέρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε σε ενημέρωση Τύπου,  ότι η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στη ζώνη της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου συνεχίζεται η στρατιωτική αντιπαράθεση.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, την ολοένα και μεγαλύτερη κλίμακα συμμετοχής ξένων μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στις συγκρούσεις», είπε.

Οι μάχες στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου, παρά τις πολλές προσπάθειες διαπραγμάτευσης  για μια «ανθρωπιστική ανακωχή», η οποία έγινε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν  Ιλχάμ Αλίγιεφ πιστεύει ότι «οι Αζερμπαϊτζάνες πρέπει να επιστρέψουν σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές όπου ζούσαν».

Interfax.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr