Daily Sabah: «Η ύποπτη πολιτική του Ιράν έναντι του Αζερμπαϊτζάν»


Ομάδες διάσωσης προσπαθούν να σώσουν τα θύματα έπειτα από βομβαρδισμό σε οικισμό στο Αζερμπαϊτζάν (φωτό του δημοσιεύματος)

 

Οκτώβριος 13, 2020. 16:39

 

Οι πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ δύο κρατών του Καυκάσου, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν,  δεν μπορούν να αναλυθούν χωρίς να δούμε την επίδραση άλλων περιφερειακών δυνάμεων στις αιτίες και τις συνέπειες αυτής της σύγκρουσης, γράφει η τουρκική εφημερίδα ‘Daily Sabah’ σε άρθρο της σήμερα.

Και συνεχίζει:

 

«Οι συγκρούσεις υποδαυλίζονται από τη Ρωσία»

 

Η αρμενική επιθετικότητα υποστηρίζεται σαφώς από τους Ρώσους, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την επιρροή τους στον Καύκασο  στη μετά σοβιετική εποχή.

Η Μόσχα βλέπει το Γερεβάν ως εργαλείο που θα μπορούσε να κινηθεί ανά πάσα στιγμή για να συρρικνώσει, να περιορίσει μια πιθανή δυναμική του πλούσιου σε ενέργεια Μπακού. 

Ένα άλλο πρόβλημα για το Κρεμλίνο είναι η συμμαχία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν και οι πιθανές περιφερειακές επιπτώσεις της. Από την αρχή, η Τουρκία δήλωσε την υποστήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν και καταδίκασε τις αρμενικές επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους αντιπάλους της Ρωσίας, ακολούθησε το παράδειγμα της Τουρκίας και δήλωσε τη στήριξή της στο Αζερμπαϊτζάν και κατηγόρησε τον Γερεβάν για αυτήν την επίθεση.

 

Το Ιράν συμπλέει με τη Ρωσία

 

 Όσον αφορά το Ιράν, το οποίο ακολουθεί τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό, ανακοίνωσε αρκετές φορές την ουδέτερη στάση του στη σύγκρουση στο Καραμπάχ και πρότεινε να διαδραματίσει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών, μια πρόταση που επανέλαβε, το Σάββατο,  πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Κατιτζάντεχ.

Η Τεχεράνη δεν δήλωσε ποτέ ότι καταδικάζει την κατοχή της Αρμενίας στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, παρά την προφορική αποδοχή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. 

Στην πραγματικότητα,  όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα, ιρανικά βυτιοφόρα πετρελαίου μετέφεραν καύσιμα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργήθηκαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ του Ιράν και της περιοχής Καραμπάχ, ενώ το Ιράν ισχυρίζεται ότι είναι μέρος μιας συμφωνίας που συνήψε με το Αζερμπαϊτζάν.

Στο  θέμα αυτό, πολλοί λένε ότι το Ιράν έχει ήδη συνάψει μυστική συμφωνία με την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία (του Αρτσάχ- Ναγκόρνο Καραμπάχ).

 Εκτός από αυτό, αναφορές έδειξαν ότι κατά τα αρχικά στάδια της πρόσφατης σύγκρουσης, ρωσικά αεροπλάνα φορτωμένα με όπλα περνούσαν από τον ιρανικό εναέριο χώρο για να βοηθήσουν τις αρμενικές δυνάμεις.

Εκτός από την προβληματική θέση της Τεχεράνης σε αυτό το ζήτημα, οι συνεχιζόμενες εκστρατείες δυσφήμισης στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης κατά του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας μεταφέρουν αυτό το ζήτημα σε προχωρημένο επίπεδο διαφωνίας. 

Μετά τις συγκρούσεις τον Ιούλιο, αρκετές ιρανικές πηγές μέσων ενημέρωσης καθώς και το καθεστώς Άσαντ ισχυρίστηκαν ότι η Τουρκία έστειλε «μαχητές» από τη Συρία στο Καραμπάχ, έναν αβάσιμο (!) ισχυρισμό που είχε ως στόχο να υπονομεύσει τη θέση της Άγκυρας τόσο στη Συρία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης υιοθέτησαν έμμεση συμμετοχή στη διάδοση αρμενικών ισχυρισμών που κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν για επίθεση στην Αρμενία.

Η θέση του Ιράν σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις είναι αξιοσημείωτη για πολλούς λόγους.

 Το Ιράν, το οποίο δείχνει στις περιφερειακές του δραστηριότητες ότι βασίζεται στην οικοδόμηση μιας «σιιτικής ημισέληνου», το διέψευσε αυτό από τις σχέσεις του με το κυρίως Σιιτικό Αζερμπαϊτζάν. 

Και καθίσταται παράλογο να εξηγήσουμε τη θέση του στο Αζερμπαϊτζάν με θρησκευτικούς ή λατρευτικούς όρους.

Από εδώ έρχεται η κριτική του «Αλί Μοταχάρυ», του γιου του διάσημου επαναστατικού ηγέτη του Ισλάμ, «Αγιατολάχ Μορτάδα Μουταχχάρι», για την τοποθέτηση του Ιράν στην κατεχόμενη περιοχή Καραμπάχ, , λέγοντας:

 «Το Ιράν υποτίθεται ότι θα σταθεί με το Αζερμπαϊτζάν στο όνομα της ισλαμικής ενότητας. Ωστόσο,  η Τεχεράνη εργάζεται προς την αντίθετη κατεύθυνση»,  όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr