Αναλυτές: Γιατί η Τουρκία αγόρασε συστήματα S-125 από την Ουκρανία


Οκτώβριος 10, 2020. 20:30


Ο λόγος για την αγορά μεγάλου αριθμού ουκρανικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας
S-125 διευκρινίστηκε από την Άγκυρα.


 Πριν από λίγους μήνες, έγινε γνωστό ότι ο τουρκικός στρατός απέκτησε μεγάλο αριθμό συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-125 από την Ουκρανία.

 Υπήρξαν εικασίες ότι αυτά τα συγκροτήματα θα μεταφερθούν στη Λιβύη και τη Συρία για να καταστρέψουν στρατιωτικά drone και αεροσκάφη. 

Ωστόσο, μετά από πληροφορίες σχετικά με την άφιξη μιας ομάδας του ουκρανικού στρατού στην Τουρκία και την προγραμματισμένη έναρξη του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την άποψη ότι τα ουκρανικά πυραυλικά συστήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυραύλων στόχου.

 Σήμερα, η Τουρκία χρειάζεται πυραύλους ικανούς να προσομοιώσουν πραγματικούς στόχους, και σε αυτήν την περίπτωση τα ουκρανικά όπλα είναι η φθηνότερη και πιο αποδεκτή επιλογή.

 Φυσικά, λόγω της σχετικά χαμηλής ταχύτητας πτήσης του πυραύλου, το δυναμικό του S-400 δεν θα μπορούσε να δείξει πλήρως τις δυνατότητες του, αλλά η Άγκυρα, σαφώς, δεν το χρειάζεται ακόμη.

 Οι αναλυτές επέστησαν την προσοχή στον τόπο ανάπτυξης του πυραυλικού συστήματος άμυνας τουρκικών ενόπλων δυνάμεων S-400 «Triumph» στο νότιο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και τα ραντάρ του συστήματος καλύπτουν τη χερσόνησο της Ρωσικής Κριμαίας, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια κάπως σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων.

 Ιδιαίτερα, επειδή η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αν και μέχρι πρόσφατα η Τουρκία είχε τοποθετήσει την Ελλάδα ως τον κύριο αντίπαλό της.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr