«Ευρωπαίοι Ιμάμηδες», ένα σχέδιο της ΕΕ για αντιμετώπιση της Τουρκίας και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας


«Γάλλος αστυνομικός μπροστά από το Τζαμί του Παρισιού στη γαλλική πρωτεύουσα»

Νοέμβριος 12, 2020. 21:49

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται προς την αποτροπή της καθοδήγησης των μουσουλμανικών τεμενών από έξω από την Ένωση, ιδίως από την Τουρκία, ως μέρος μιας ευρωπαϊκής εκστρατείας, της πιο ισχυρής στο είδος της, ενάντια στα ρεύματα του πολιτικού Ισλάμ.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Κατάρτιση των Ιμάμηδων, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη πριν από μια εβδομάδα.

Ο Μισέλ επανέλαβε την έκκλησή του, την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μίνι συνόδου κορυφής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Νομίζω, για παράδειγμα, ότι πρέπει να διεξαχθούν συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την ιδέα που προτάθηκε πριν από λίγο καιρό για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ινστιτούτου για την εκπαίδευση των Ιμάμηδων.

»Ένα τέτοιο όργανο θα επιβλέπει την εκπαίδευση των Ιμάμηδων και θα διασφαλίζει ότι ο λόγος τους δεν θα συμβάλει στη διάδοση της «ιδεολογίας μίσους», αλλά την «αποδοχή του κρατικού αστικού δικαίου».

 Από την πλευρά του, ο Χασάν Χαλγκούμι , πρόεδρος της Διάσκεψης των Ιμάμηδων της Γαλλίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia ότι είχε επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τη νέα πρόταση και έκανε συστάσεις εξ ονόματος της Διάσκεψης των Ιμάμηδων της Γαλλίας, την οποία προεδρεύει από το 2009, και η οποία είναι ο φορέας που πρότεινε, εδώ και χρόνια, την πρωτοβουλία ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ιμάμηδων.

 «Η πρωτοβουλία είναι καλή, αν και τέθηκε πολύ αργά», πρόσθεσε ο Χαλγκούμι.

«Υπό την ιδιότητά μου ως μέλους του Συμβουλίου Διαλόγου Θρησκευμάτων και Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού, απευθυνθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερες από μία φορές για να σταματήσουμε τη ροή ιμάμηδων από την Τουρκία, μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και των Σαλαφιστών».

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, κατεύθυνση της διοίκησής του προς την εποχή ενός νέου νόμου, με σκοπό να βελτιώσει τον έλεγχο των κηρυγμάτων στα τζαμιά που μερικές φορές μπορεί να μην είναι συμβατά με τις αξίες της δημοκρατίας και να σταματήσει να λαμβάνει ιμάμηδες που χρηματοδοτούνται από ξένες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, αποκάλυψε την τάση να αυξήσει τους ιμάμηδες που είχαν μεγαλώσει στη Γαλλία. Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου τη δημιουργία «Επιστημονικού Ινστιτούτου για τις Επιστήμες του Ισλάμ» για να εκπαιδεύσει μελετητές του Ισλάμ και ερευνητές που ειδικεύονται στη μελέτη του Ισλάμ και των ισλαμικών θρησκευτικών γνώσεων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr