Η Βουλγαρία απέκλεισε σήμερα τη Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 


Νοέμβριος 6, 2020. 21:22

Σκόπια.

Η Βουλγαρία παραβίασε τη συμφωνία καλής γειτονίας και δεν θα υποστηρίξει τη Βόρεια Μακεδονία για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μόλις έλαβε πληροφορίες από τη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ. 

Στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης της Σόφιας, δεν υπάρχει υποστήριξη επειδή τμήματα του διαλόγου καλής γειτονίας δεν έχουν εκπληρωθεί.

Η πρώτη φάση έχει αποκλειστεί και αυτό είναι ένα δυσάρεστο μήνυμα, δήλωσε ο Ζάεφ.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είναι αισιόδοξος, πιστεύει ότι θα βρεθεί μια κοινή γλώσσα και λύση με τη Βουλγαρία. 

Οι συνομιλίες και η επικοινωνία μεταξύ των ομάδων εργασίας στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών συνεχίζονται και η θέση των Σκοπίων είναι ότι δεν θα υπάρξει νέα συμφωνία ή παράρτημα στην υφιστάμενη Συμφωνία Καλής Γειτονίας.

Αφού δεν επιτεύχθηκε συναίνεση σήμερα στη συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ, η συζήτηση για το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα μεταφερθεί στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο έχει προγραμματιστεί εκ νέου από τις 10 έως τις 17 Νοεμβρίου.

Δεν αποκλείεται η δυνατότητα ενός άλλου έκτακτου Υπουργικού Συμβουλίου στις 10 Δεκεμβρίου, το οποίο θα αφήσει περιθώρια για πιθανό συμβιβασμό και την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο τέλος της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ.

Η τελευταία πρόταση του Πλαισίου Διαπραγμάτευσης από τη Γερμανική Προεδρία, η οποία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Telma, δεν περιλαμβάνει τα αιτήματα της Βουλγαρίας για ένα ειδικό κεφάλαιο που θα καλύπτει την εφαρμογή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας και όλα τα θέματα γλώσσας και ταυτότητας με τα οποία η Βουλγαρία προϋποθέτει τη συγκατάθεσή της.


Δύο μέρη του Πλαισίου - το προοίμιο και μέρος του κειμένου αναφέρουν άμεσα την υποχρέωση της χώρας να δείξει «ορατά αποτελέσματα» στην εφαρμογή των δύο συμφωνιών - τη Συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα και τη Συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε χθες ότι η υποστήριξη της Βουλγαρίας προς τη Βόρεια Μακεδονία δεν ήταν ποτέ άνευ όρων και ότι τα ιστορικά ζητήματα δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Για τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ράντεφ, η ρητορική μίσους είναι επίσης τέχνασμα.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, σύνοδος κορυφής  έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Σόφια, όπου η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία είναι συμπρόεδροι, αλλά πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο διαδίκτυο, επειδή η Ζαχαρίεβα και ο πρωθυπουργός Μπόρισοφ βρίσκονται σήμερα σε απομόνωση.

Ζurnal

 

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr