Σόφια: Ζάεφ και Μπορίσοφ συμφώνησαν ανεπίσημα να συνεχίσουν τις συνομιλίες


Νοέμβριος 10, 2020. 17:53

Καλωσόρισμα σε όχι τόσο φιλικές στιγμές 

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον στα σκαλοπάτια πριν από τη συνάντηση εργασίας των αντιπροσωπειών στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής για τη διαδικασία του Βερολίνου. 


Ο Μπορίσοφ συνοδεύτηκε στη συνάντηση μόνο από τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας Κρασιμίρ Καρατσάνοφ, του οποίου οι δηλώσεις αξιολογούνται συνεχώς από τον εγχώριο Τύπο ως κλασικές προκλήσεις.

Οι ομιλίες της συνόδου κορυφής υπογράφηκαν και η αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας παραμένει στη Σόφια.

 Προγραμματίζεται ένα γεύμα εργασίας των Ζάεφ και Μπορίσοφ, το οποίο θα συνοδεύεται από τις αντιπροσωπείες, και σύμφωνα με την Telma TV, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος μέχρι στιγμής ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονται.

 Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που δεν ήρθε στη Σόφια, έστειλε ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα από το Βερολίνο. 

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός Ζάεφ τόνισε ότι υπάρχει πολιτική υποστήριξη για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Στην ομιλία του χωρίς μηνύματα, ο Μπορίσοφ δεν αναφέρθηκε στο πρόβλημα που προέκυψε μεταξύ των δύο χωρών.


Τι ζήτησε η Βουλγάρα ΥΠΕΞ


Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα στην ομιλία της αναφέρθηκε όχι μόνο στη διαφορά με την ιστορία και τη ρητορική μίσους, αλλά και στον Διάδρομο 8 που το αξιολόγησε ως ένα βασικό ζήτημα.

«Έχουμε παρατηρήσεις όχι μόνο για την Ιστορία, αλλά και την πρόοδο των έργων υποδομής, όπως ο διάδρομος 8. 

Όλοι όσοι ταξιδεύουν βλέπουν την κατάσταση της σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

 Περιμένουμε περισσότερο από ενάμισι χρόνο για το πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, το οποίο στείλαμε, αλλά δεν έχουμε ακόμη απάντηση.

 Η Βουλγαρία είναι εξαιρετικά κατηγορηματική.

 Θέλουμε να δούμε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει αξιώσεις για μειονότητες», τόνισε.

Η Ζαχαρίεβα ανακοίνωσε ακόμη ότι θα πρότεινε στους δύο πρωθυπουργούς να συγκαλέσουν την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Φιλίας και Καλών Γειτόνων, η οποία δεν έχει συναντηθεί για σχεδόν ενάμιση χρόνο και εν τω μεταξύ, όπως επεσήμανε, έχουν συσσωρευτεί πολλά ζητήματα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr