Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και ο ρόλος της Μόσχας στο Καραμπάχ


Νοέμβριος 7, 2020. 16:05

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, Σεργκέι Ναρύσκιν δημοσιοποίησε «μυστικές» πληροφορίες ότι «χωριστές μονάδες»  των τουρκικών υπηρεσιών  πληροφοριών δρουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία στη ζώνη σύγκρουσης. Πίσω από αυτήν τη δήλωση, η οποία στην ουσία δεν αποκαλύπτει κανένα ιδιαίτερο μυστικό, υπάρχουν ορισμένες σοβαρές περιστάσεις.

Ας ξεκινήσουμε με μια καθαρά πολιτική οπτική. 

Για πρώτη φορά από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στο Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, η οποία αρχικά κήρυξε την ουδετερότητά της, απευθύνθηκε με κατηγορίες σε ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Απευθύνθηκε στην Τουρκία, μια χώρα, έστω και έμμεσα, αλλά συμμετέχει σε αυτόν τον πόλεμο, τουλάχιστον με την προμήθεια όπλων και την παρουσία στρατιωτικών συμβούλων στις τάξεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Η Μόσχα, όπως είναι γνωστό, κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης σε εκεχειρία και παρουσίασε την πλατφόρμα της για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά δεν προέβη σε τέτοιες δηλώσεις. Ιδιαίτερα, όσον αφορά την Άγκυρα, η οποία τώρα κατηγορείται σοβαρά για συμμετοχή στον πόλεμο του Καραμπάχ. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η φαινομενική απάθεια του Κρεμλίνου βγαίνει από μια κατάσταση αφασίας και αποφάσισε ότι θα σταματήσει να παίζει με την Τουρκία.

Δύο υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι ταυτόχρονα - ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , ακολουθούμενος από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών  Πληροφοριών,  Σεργκέι Ναρύσκιν, έκανε δηλώσεις για τη συμμετοχή μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στη σύγκρουση του Καραμπάχ. 

Σίγουρα, κάτι σχετικά με αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί από τον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου , στον οποίο ο επικεφαλής στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών (GRU) Αντιναύαρχος Ιγκόρ Κοστούνικοφ έχει τη δυνατότητα να του δώσει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτό το θέμα. 

Ο Σόιγκου δεν έχει ακόμη μιλήσει (ο ρωσικός στρατός δεν συμμετέχει στις εχθροπραξίες), ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν  Ιχλάμ Αλίγιεφ αντέδρασε πολύ νευρικά στα λόγια του Λαβρόφ σχετικά με τους μισθοφόρους στο Καραμπάχ , ενώ κανείς δεν αμφισβητεί τον Ναρύσκιν  γιατί το τμήμα που υπάγεται σε αυτόν ξέρει πάρα πολλά.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών  Πληροφοριών, αναφερόμενος στη μεταφορά αλλοδαπών μισθοφόρων από τη Συρία στη ζώνη σύγκρουσης στο Καραμπάχ, τόνισε ότι αυτό τεκμαίρεται από πληροφορίες που έλαβε η Ρωσία από εταίρους στη Μέση Ανατολή.

 Ακούγεται μάλλον ασαφές, αλλά όχι να αποκαλύψουμε όλα τα μυστικά του «Ειδικού Γραφείου» ( όνομα της υπηρεσίας από το 1810) στην απόκτηση μυστικών. 

Στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο υπάρχει πιθανώς κάποιος « Στιρλίτς μας» (σημ. άνθρωπός μας) που στέλνει τα κρυπτογραφημένα μηνύματά του στο «δάσος» (η έδρα της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών,  βρίσκεται στο δάσος Μπάτοβο έξω από την περιφερειακή οδό της Μόσχας, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών συχνά ονομάζονται «δασοπόροι»).

 Σίγουρα η ρωσική υπηρεσία έχει και άλλες πηγές πληροφοριών σε ξένες χώρες, τις οποίες ο Ναρύσκιν αποκαλεί «συνεργάτες».

Δεν υπάρχει αμφιβολία για την αξιοπιστία των λέξεων του Ναρύσκιν, ειδικά επειδή το Γερεβάν είχε προηγουμένως δημοσιοποιήσει αποδεικτικά στοιχεία για την παρουσία ξένων μισθοφόρων στο Καραμπάχ και μάλιστα,  παρουσιάστηκε ένα βίντεο στη διάρκεια ανάκρισης ενός τζιχαντιστή από τη Συρία.

 Έτσι, η δήλωση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, για τις δηλώσεις του Λαβρόφ στη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είναι περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα. 

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει αρκετές πυραυλικές επιθέσεις σε στρατόπεδα κατάρτισης μαχητών που ετοιμάζονταν να μεταφερθούν στο Καραμπάχ.

Αυτό σημαίνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορηθεί έγκαιρα την ετοιμασία των εξτρεμιστών για να μεταφερθούν από την Τουρκία στο Καραμπάχ και λειτούργησαν έγκαιρα.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: γνώριζε η Μόσχα για την έναρξη (τον Σεπτέμβριο) μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ και ποιες πληροφορίες έχει τώρα σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή; (γράφει το ρωσικό δημοσίευμα).

 

Свободная Пресса (Ελεύθερος Τύπος)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr