Οι «ιστορικές αποσκευές» της Βουλγαρίας στην ΕΕ φέρνουν στο προσκήνιο Χίτλερ και Στάλιν

 

Νοέμβριος 17, 2020. 16:39

Ο ιστότοπος των Βρυξελλών «EU Observer» δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο για το βουλγαρικό βέτο σχετικά με την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία, αξιολογώντας ότι η Βουλγαρία φέρνει "ιστορικές αποσκευές" στο τραπέζι της ΕΕ.

«Υποτίθεται ότι ήταν μια τεχνική, αλλά μετατράπηκε σε ένα νέο φιάσκο στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, με τη συμμετοχή των Χίτλερ, Στάλιν και Τίτο. Οι σημερινές συνομιλίες θα αντιμετωπίσουν ένα νέο βουλγαρικό βέτο, το οποίο, σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, βασίζεται σε αυτές τις «ιστορικές αποσκευές», γράφει ο «Παρατηρητής της ΕΕ».

Υπενθυμίζει ότι οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα και υπό τη γερμανική προεδρία της ΕΕ, έπρεπε να σηματοδοτήσουν την έναρξη  των ενταξιακών συνομιλιών με την Βόρεια Μακεδονία.

 

«Υποτίθεται ότι θα συνέβαινε μετά από μεγάλη καθυστέρηση λόγω του ελληνικού βέτο που έληξε το 2018, όταν τα Σκόπια άλλαξαν το όνομα της χώρας τους για να ικανοποιήσουν την Αθήνα. 

Αυτό θα συνέβαινε μετά το γαλλικό βέτο το 2019, όταν οι χώρες της ΕΕ άλλαξαν τον τρόπο διεύρυνσης για να ικανοποιήσουν το Παρίσι. 

Αντ 'αυτού, θα υπάρξει ένα νέο βουλγαρικό βέτο που βασίζεται σε ιστορικές αποσκευές», γράφει "EU Observer".

 

Αναφέρει επίσης ότι οι αποσκευές περιλαμβάνουν βουλγαρικά αιτήματα για τα σχολικά βιβλία ιστορίας της Βόρειας Μακεδονίας, την απόρριψη των ισχυρισμών σχετικά με την «μακεδονική» ταυτότητα ορισμένων ιστορικών προσώπων και τη βουλγαρική προέλευση της γλώσσας των κατοίκων της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Η Βουλγαρία απαιτεί να σταματήσουν τα Σκόπια να γράφουν στα σχολικά βιβλία ότι ευθύνεται για τη φασιστική κατοχή της Βόρειας Μακεδονίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρόλο που ήταν μία από τις συμμαχικές χώρες του Χίτλερ.

 

Η Σόφια θέλει επίσης τα σχολικά βιβλία να γράφουν ότι ο πρώην Γιουγκοσλάβος ηγέτης  Γιόσιπ Μπροζ Τίτο ήταν οπαδός του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, παρόλο που ο Τίτο απομακρύνθηκε από τον Στάλιν το 1948 για να προστατεύσει την αυτονομία της Γιουγκοσλαβίας.

 

Αυτές οι διαφωνίες, προσθέτει ο «Παρατηρητής της ΕΕ», έπρεπε να επιλυθούν από μια κοινή επιτροπή ιστορικών, σύμφωνα με τη Συμφωνία «Φιλίας» μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας. Αλλά τώρα, η Βουλγαρία θέλει να συμπεριληφθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία.

 

«Το υπάρχον σχέδιο διαπραγματευτικού πλαισίου για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες μας και δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε όπως είναι αυτή τη στιγμή», ανέφερε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας,  που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και είναι απολύτως νόμιμες.

 

Ως εκ τούτου, λένε στον ιστότοπο, ότι τώρα είναι η ώρα για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση και να αποδεχθεί τις ευρωπαϊκές αξίες.

 

«Τα αιτήματα της Βουλγαρίας από πέρυσι υπερβαίνουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας του 2017, επηρεάζουν θέματα ταυτότητας, κάτι που δεν είναι αποδεκτό από εμάς», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στίβο Πενταρόφσκι, στον ‘EU Observer’.

Ο Πενταρόβσκι δήλωσε στον ιστότοπο ότι η συμφωνία του 2017 αποσκοπούσε στον «διαχωρισμό ιστορικών από τα πολιτικά ζητήματα». «Αυτό επιτρέπει στις διαφορές στην ιστορία να αποτελέσουν αντικείμενο ακαδημαϊκής συζήτησης και όχι διαλόγου μεταξύ χωρών», είπε.

  Η συζήτηση, είτε πρόκειται για τη μεθοδολογία της ΕΕ είτε για τον Τίτο, δεν θα διεξαχθεί σήμερα.

 Το βέτο της Βουλγαρίας θα είναι ένα «σύντομο θέμα» στην φορτωμένη ατζέντα, στην οποία περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η αλλαγή του κλίματος και η τρομοκρατία, σύμφωνα με τον διπλωμάτη της ΕΕ.

 Και η Γερμανία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προσπαθήσουν να διαλύσουν τους φράκτες μεταξύ της Σόφιας και των Σκοπίων μέσω άλλων μορφών.

 - Αυτό δεν είναι το τέλος. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

 Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις κατά της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, είτε είναι οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία είτε η ρωσική προπαγάνδα που τους υποστηρίζει, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το φιάσκο στη Βουλγαρία για να προχωρήσουν, πρόσθεσε ο EU Observer.

 

 

Kanal 5, MiA.mk,

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr