Ουάσινγκτον και Παρίσι καλούν τη Μόσχα να αποσαφηνίσει το ρόλο της Τουρκίας στο Καραμπάχ


Νοέμβριος 17, 2020. 16:01

Επίσημη πηγή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία περιμένουν διευκρινίσεις από τη Ρωσία σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην πρόσφατη συμφωνία, η οποία υπεγράφη για τον τερματισμό των μαχών στο Καραμπάχ.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε, μετά από συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του Γάλλου ομολόγου του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Καραμπάχ και ως επικεφαλής (της ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), αντάλλαξαν απόψεις, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για το ρόλο τους ως συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ ... και εξήραν τα μέτρα που έλαβε η Ρωσία, τα οποία οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός.

«Ωστόσο, αναγνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευκρινίσουν οι Ρώσοι, όπως τα κριτήρια της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της Τουρκίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στις 10 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, του Ιλχάμ Αλίγιεφ και του Νικόλ Πασινιάν, υπέγραψαν κοινή δήλωση (συμφωνία) που προβλέπει την πλήρη παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή του Καραμπάχ.

Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Ρωσία έστειλε ειρηνευτικά σώματα στην περιοχή του Καραμπάχ και θα δημιουργηθεί κέντρο στο Αζερμπαϊτζάν για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο θα εποπτεύεται από ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις.

Σχολιάζοντας την υποβολή μνημονίου από την τουρκική Προεδρία στο Κοινοβούλιο σχετικά με την αποστολή στρατιωτών στο Αζερμπαϊτζάν, το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα σχέδια της Τουρκίας να στείλουν στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν εμπίπτουν στη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας για τη δημιουργία κοινού κέντρου παρακολούθησης κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Καραμπάχ.


Manar TV, El Balad News,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr