Ο Μακρόν κατηγορεί Τουρκία και Ρωσία για αντιγαλλική προπαγάνδα στην Αφρική

 


Νοέμβριος 20, 2020. 21:33

Παρίσι.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από την «Jeune Afrique», τη «στρατηγική» που ηγείται η Ρωσία και η Τουρκία για να τροφοδοτήσουν ένα αντι-γαλλικό συναίσθημα στην Αφρική παίζοντας  την «μετά -αποικιακή δυσαρέσκεια».

«Υπάρχει μια στρατηγική σε αυτήν την εκστρατεία, που μερικές φορές καθοδηγείται από Αφρικανούς ηγέτες, αλλά πάνω απ’ όλα από ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία ή η Τουρκία, που παίζουν με την μετα-αποικιακή δυσαρέσκεια», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους. 

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς: πολλοί από εκείνους που δίνουν φωνή, που τραβούν βίντεο, που είναι παρόντες στα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης, ορίζονται από τη Ρωσία ή την Τουρκία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.


Σε αυτή τη μακρά συνέντευξη, ο Εμμανουέλ Μακρόν επιμένει στη «δίκαιη σχέση» και στην «πραγματική συνεργασία» που η Γαλλία επιδιώκει να εφαρμόσει με την ήπειρο από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2017, με την άρση των «ταμπού»,  με τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα».

Αναφέρθηκε έτσι, στην επιστροφή έργων αφρικανικής κληρονομιάς σε πολλές χώρες όπως η Σενεγάλη, το Μπενίν ή η Μαδαγασκάρη, ή το τέλος του φράγκου CFA, «ένας πολύ συμβολικός δείκτης που τροφοδότησε πολλές φαντασιώσεις και κριτικές».


«Νομίζω ότι μεταξύ της Γαλλίας και της Αφρικής, πρέπει να υπάρχει μια ιστορία αγάπης», σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, πιστεύοντας ότι «δεν πρέπει να είμαστε φυλακισμένοι του παρελθόντος μας».

La Nouvelle Republique.fr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr