«Μεγάλος πανικός στην Ευρώπη: Οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν αναστατώσει τη Δύση»


Δεκέμβριος 29, 2020. 20:10

Η εγχώρια εθνική αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας εισήλθε στην αγορά των δυτικών χωρών και αυτό άρχισε να ενοχλεί τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στην Τουρκία, όπως σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα νέα από το ‘TRT Haber’, ανεξάρτητα από την επέμβαση της Άγκυρας στη Συρία για να αποτρέψει τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού κράτους (κουρδικό), πέρα από τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ακόμη με την παρέμβαση στη Λιβύη καθώς και την υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν (στον πόλεμο με την Αρμενία για το Καραμπάχ), οι ειδικοί λένε ότι η εμπορική δραστηριότητα της Τουρκίας δεν πρέπει να παραληφθεί.

 

Η εξάρτηση είναι απειλή

 

Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Ανίλ Σαχίν είναι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι η «οικονομική» διάσταση της Τουρκίας για τη Δύση, βρίσκεται πιο μπροστά από τις άλλες διαστάσεις.

Ο Σαχίν, αναφέρθηκε στην τουρκική ναυτική δύναμη, δήλωσε ότι εξαρτάται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια, τόσο ως πλατφόρμα όσο και ως όπλο / πυρομαχικά.

«Αυτή η εξάρτηση είναι μια παράμετρος στρατηγικής απειλής για το Τουρκικό Ναυτικό, το ισχυρότερο ναυτικό στην περιοχή του», λέει ο Σαχίν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα που αποκτάται από μια ξένη χώρα «μπορεί να σας κάνει να χρειάζεστε την άλλη χώρα για 30 χρόνια ή και περισσότερα».

 

Εξάρτηση από τις ΗΠΑ και Ευρώπη

 


Ο  Ανίλ Σαχίν διευκρίνισε γιατί οι σχέσεις με τη χώρα αυτή πρέπει να παραμείνουν «καλές» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αφού έλαβε τη σχετική πλατφόρμα,  λέγοντας:

«Εάν έχετε αγοράσει μια πλατφόρμα από μια ξένη χώρα, χρησιμοποιείτε αυτήν την πλατφόρμα για τουλάχιστον 30-40 χρόνια. Για να διατηρήσετε την πλατφόρμα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να προμηθεύεστε και τα ανταλλακτικά και τα πυρομαχικά όλα αυτά τα χρόνια. Η χώρα με την οποία είχατε καλή σχέση πριν από 20 χρόνια και αγοράσατε μια πλατφόρμα μπορεί να επιβάλει εμπάργκο σε οποιοδήποτε μέρος ή στα πυρομαχικά αυτής της πλατφόρμας μετά από 20 χρόνια».

 

«Για το λόγο αυτό…

 

… είναι ζωτικής σημασίας το τουρκικό ναυτικό να διαθέτει εγχώρια συστήματα, και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα έργα MİLGEM και MİLDEN. Τέσσερις κορβέτες κατηγορίας ADA, που παράγονται σε εθνικό επίπεδο και στο μέγιστο βαθμό τοπικά, εξυπηρετούν σήμερα το τουρκικό ναυτικό.

Κάθε πλατφόρμα, κάθε πυρομαχικό που παράγουμε σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ακόμη και ένα μόνο μπουλόνι σημαίνει ότι διακόπτουμε την εξάρτησή μας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

 


Ο ερευνητής της αμυντικής βιομηχανίας Ανίλ Σαχίν τόνισε, επίσης, ότι οι προσπάθειες ανεξαρτησίας από τις εισαγωγές γίνονται με πλήρη ταχύτητα στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα, συνεχίζοντας το παράδειγμα του Ναυτικού.

«Αυτή η εξάρτηση θα τερματιστεί με δικά μας συστήματα, όπως ο αντιπυραυλικός πύραυλος  ATMACA, η τορπίλη βαριάς κατηγορίας AKYA,  η ελαφριά τορπίλη ORKA, οι πύραυλοι  OMGS και GÖKDENİZ».

 

Στόχος η αυτάρκεια και οι εξαγωγές

 

Η εθνική αμυντική βιομηχανία καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες και συνεχίζει με κινήσεις που ξεκίνησαν στο Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουκρανία και εξάγει προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας σε χώρες όπως η Τυνησία κερδίζοντας δυναμική με τέτοια βήματα.

Σύμφωνα με τον Σαχίν, ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ, με δυτικά στρατιωτικά συστήματα που κατασκευάζονται στην Τουρκία βρίσκεται ακόμη σε μια μικρή αγορά.

Ο αναλυτής ισχυρίζεται ότι εάν η Τουρκία σταματήσει να εισάγει προϊόντα από τις δυτικές χώρες, η Άγκυρα θα προχωρήσει στην παραγωγή συστημάτων άμυνας «Made in Turkey» προκειμένου να τα πουλήσει σε άλλες χώρες.

«Ξεκινήσαμε να πουλάμε τα συστήματα που παράγουμε σε διαφορετικές γεωγραφίες του κόσμου. Με άλλα λόγια, μπήκαμε σε μέρη που θεωρούνταν αγορές της Δύσης ως ένα πολύ ισχυρός ‘παίκτης’. Επειδή τα συστήματα μας έχουν αποδείξει την αξία τους στο πεδίο μάχης».

Αυτό είναι ο λόγος για τον  οποίο, όπως λέει, η Δύση ασκεί πιέσεις στην Τουρκία.

Akşam

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr