«Στη νότιο Αλβανία υπάρχουν 300 χιλιάδες Ρουμάνοι/Αρμάνοι» λέει ρουμανικό δημοσίευμα


Ιανουάριος 4, 2020. 18:07

Πρόσφορο έδαφος έχει βρει η ρουμανική προπαγάνδα στην Αλβανία που δρα με τις ευλογίες της αλβανικής κυβέρνησης προκειμένου να διασπάσει, ως φαίνεται, τον κορμό της ελληνικής μειονότητας.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 2020, η ιστοσελίδα της ρουμανικής προπαγάνδας «Romanian Global News» αναφερόμενη στο ρουμανικό στοιχείο στη νότιο Αλβανία, όπου κυρίως διαβιεί το ελληνικό στοιχείο σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχουν πάνω από 300.000 Ρουμάνοι / Αρμάνοι στην Αλβανία, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν το 2018 ως εθνική μειονότητα και οι οποίοι αναμένουν βοήθεια από το ρουμανικό κράτος για να ανοίξουν σχολεία στην αρμάνικη διάλεκτο, να αναπτύξουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να χτίσουν εκκλησίες για να εκκλησιάζονται στην αρμάνικη διάλεκτο, μία από τις τέσσερις διαλέκτους της ρουμανικής γλώσσας».

Η Εταιρεία "Μακεδονορουμάνων σπουδαστών
 σε φωτό το 1911 σύμφωνα με το δημοσίευμα

Όπως σημειώνεται η Εταιρεία «Μακεδόνων- Ρουμάνων Σπουδαστών» λειτουργεί στο Βουκουρέστι  από το 1911 με  (προπαγανδιστική) δραστηριότητα στα Βαλκάνια (για την προσέλκυση των βλάχων).

Στις 25 Οκτωβρίου ιδρύθηκε η λεγόμενη «Επιτροπή Πρωτοβουλίας της Εταιρείας Μακεδονο-ρουμάνων Φοιτητών από την Αλβανία» και μάλιστα αποφασίστηκε την ίδια ημέρα η ίδρυση Αθλητικής Λέσχης «Μακεδονο-ρουμανικής».

Μάλιστα δημιουργήθηκε ιστοσελίδα στην αλβανική γλώσσα  για τους Αρμάνους/Βλάχους η «arumun.com», η οποία αναφέρεται σε δραστηριότητες της ρουμανικής προπαγάνδας στην Αλβανία.

  Η «Romanian Global News» είναι μια ιστοσελίδα, όπως σημειώνεται, «που λαμβάνει ειδήσεις από ρουμανικές κοινότητες στο εξωτερικό, που μεταδίδονται  συνεχώς στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, την προεδρία κλπ.»

Όπως διευκρινίζει: η ιστοσελίδα «απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης στις ρουμανικές κοινότητες στα γειτονικά κράτη και στη Δύση, ξένα μέσα ενημέρωσης, ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία παρέχει πληροφορίες με βάση τη συνεργασία, τις ρουμανικές πρεσβείες, τις ξένες πρεσβείες στη Ρουμανία και άλλα ιδρύματα ενδιαφέροντος».

Όπως τονίζεται ενώ χρηματοδοτείται από τη ρουμανική κυβέρνηση, οι απόψεις των συντακτών δεν απηχούν αυτές της ρουμανικής κυβέρνησης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr