Τουρκία: Μια ακόμη ποινή στην αντιπολιτευτική τηλεόραση «Halk TV»


Ιανουάριος 13, 2021. 21:29. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK) επέβαλε διοικητικό πρόστιμο για τη δήλωση του πρώην υπουργού Επικρατείας και Πολιτισμού Φικρί Σαγλάρ «έχω αμφιβολίες όταν πηγαίνω σε δικαστή που φοράει μαντίλα, αν μπορεί να αποδώσει δικαιοσύνη», όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Sözcü.

Ο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, συμμετέχοντας σε πάνελ συζήτησης στο τηλεοπτικό κανάλι «Halk TV»  είχε δηλώσει:

«Το τουρμπάνι είναι η ένδυση όσων θέλουν τη Σαρία στις δραστηριότητες του φονταμενταλισμού. Όταν πηγαίνω ενώπιον δικαστή, που φορά μαντίλα όταν δικάζομαι, έχω αμφιβολίες ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματά μου και θα αποδώσει δικαιοσύνη. Στην πραγματικότητα, μου συνέβη. Αλλά αν το πέπλο που φορά αποτελεί ένδειξη της μαχητικότητας του για τον ιδεολογικό του αγώνα, τώρα πιστεύω ότι είναι το ίδιο που ήρθαν στην εξουσία άτομα που είναι (ταυτίζονταν) με αυτόν τον αγώνα».

Το RTÜK κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δηλώσεις που ισχυρίζονται ότι οι δικαστές που φορούν μαντίλα θα μπορούσαν να λάβουν μεροληπτικές αποφάσεις θα έβλαπταν την εμπιστοσύνη του κοινού στον μηχανισμό δικαιοσύνης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «Halk TV», η οποία μετέδωσε αυτές τις δηλώσεις, παραβίασε το νόμο.

Το Ανώτατο Συμβούλιο, θεώρησε τις λέξεις ως απόπειρα δημιουργίας αισθήσεων μίσους εναντίον ατόμων και δικαστών με μαντίλα, αποφάσισε ότι η Halk TV, η οποία  όπως ισχυρίστηκε ότι δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, τιμωρείται.

Στις 31/12/2020, ο Σαγλάρ είχε δηλώσει:

 «Οι επικρίσεις μου για το τουρμπάνι δεν στοχεύουν στην εξευτελισμό ή εξευτελισμό οποιασδήποτε πεποίθησης, αλλά εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν τη μαντίλα για να χρησιμοποιήσουν τη θρησκεία του Ισλάμ για τους πολιτικούς τους σκοπούς».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr