Βουλγαρία: Περιορίστηκε η λαμπαδηφορία νεοναζί στην πρωτεύουσα


Φεβρουάριος 13, 2021. 20:08. Ελλάδα.

Σόφια.

Απόψε οι συμμετέχοντες στην πορεία Λούκοφ Μαρς (Луковмарш) δεν κατάφεραν να κάνουν την πορεία που είχαν προγραμματίσει και αφού συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού κατευθύνθηκαν σε ομάδες στην οικία του στρατηγού Λούκοφ στην οδό Θράκης της Σόφιας.

Η πορεία των Βουλγάρων νεοναζί στην επέτειο του ιδεολόγου του χιτλερισμού, είχε απαγορευτεί από  το δήμο της Σόφια και σήμερα υπήρχε αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Δύο ώρες μετά την καθορισθείσα  ώρα συγκέντρωσης, οι συμμετέχοντες πήγαν μπροστά από την οικία του δολοφονηθέντος το 1943 Βούλγαρου οπαδού του Χίτλερ, κατέθεσαν στεφάνια και κρατούσαν αναμμένους πυρσούς.

 

Καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας

 


Σε ανακοίνωσή του το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέφρασε την υποστήριξή του «προς τον Δήμο της Σόφιας και όλους τους άλλους υπεύθυνους θεσμούς, οι οποίοι έχουν απαγορεύσει και αποτρέψει για άλλη μια φορά τη διεξαγωγή του Λούκοφ Μαρς.

»Αυτή η ανησυχητική παρουσίαση του αντισημιτισμού, της ξενοφοβίας, του μίσους και της μισαλλοδοξίας δεν έχει θέση στους δρόμους της Σόφιας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η πορεία αυτή των Βουλγάρων νεοναζί  άρχισε το 2001. Η απαγόρευση της πορεία αυτής αποφασίστηκε από το δήμο της Σόφιας το 2017.


Dnevnik

 


Σημείωση Βαλκανικού Περισκοπίου:

 

 Ο Χρίστο Λούκοφ ήταν Βούλγαρος αξιωματικός που διετέλεσε υπουργός Πολέμου στο Βασίλειο της Βουλγαρίας (1935-38) και επικεφαλής της ακροδεξιάς οργάνωσης «Ένωση Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων». 

 Είχε στενές σχέσεις με το γερμανικό καθεστώς του Γ΄ Ράιχ. 

 Οι αποφάσεις ήταν στο πλαίσιο του Εθνικοσοσιαλισμού και του Φασισμού. 

 Δολοφονήθηκε  στις 13 Φεβρουαρίου 1943 από ‘κομμουνιστική τρομοκρατική ομάδα’, όπως αναφέρει η βουλγαρική βιβλιογραφία.

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr