Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΥΠΕΞ Βουλγαρίας: «Στόχος μας δεν είναι να χαλάσουμε τις σχέσεις των Σκοπίων με το Βελιγράδι


Φεβρουάριος 15, 2021. 20:42. Ελλάδα.

 

Ο στόχος της Βουλγαρίας δεν είναι να χαλάσει τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Αικατερίνα Ζαχαρίεβα σε συνέντευξή της σε βουλγαρική εφημερίδα.

 

Ωστόσο, λέει ότι είναι προφανές ότι το Βελιγράδι έχει ισχυρή επιρροή στα Σκόπια και υπάρχει η τάση να πλησιάζει η σερβική γλώσσα στις επιχειρήσεις και τους θεσμούς.

«Αυτή η τάση δεν σταμάτησε τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό είναι κατανοητό. Όμως ο στόχος της Βουλγαρίας δεν είναι να χαλάσει τις φιλικές σχέσεις τους. Αφήστε τους να είναι φίλοι. Θέλουμε απλώς να έχουμε μια φιλική σχέση. «Ας είμαστε όλοι φίλοι, να είμαστε συνδεδεμένοι και να χτίζουμε μαζί», είπε η Ζαχαρίεβα στην «24 Часа»/ «24 Ώρες».

Η Υπουργός αξιολόγησε τις σχέσεις μεταξύ της Σόφιας και του Βελιγραδίου ως καλές, επισημαίνοντας την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος θα συνδέσει τις δύο χώρες. Πρόσθεσε ότι οι βουλγαρικές αρχές θέτουν πάντα στη Σερβία το θέμα της βουλγαρικής μειονότητας εκεί, την πρόσβαση στην εκπαίδευση και τα βιβλία στη μητρική γλώσσα, καθώς και την ανάπτυξη της περιοχής.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τα Σκόπια, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν  να μην υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Βουλγαρίας και πΓΔΜ, όπως και εμπόδια για τις βουλγαρικές εταιρείες.

 «Με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, φαίνεται ότι υπάρχει κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί και ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια, αν και αυτό δεν είναι μόνο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Ζαχαρίεβα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η απόπειρα παρουσίασης της Βουλγαρίας ως ιστορική εκδικήτρια, αυτό είναι εξαιρετικά απαράδεκτο επειδή τα προβλήματά μας είναι πραγματικά. Ανέφερε ότι οι παρεξηγήσεις πρέπει να ξεπεραστούν γιατί είναι λάθος τον 21ο αιώνα να κερδίσουμε  εκλογικές εκστρατείες (με φρασεολογία) εναντίον γειτονικών χωρών.

Η Ζαχαρίεβα πρόσθεσε ότι δεν ήθελε να διεξαχθούν τόσο πολύ οι διαπραγματεύσεις μπροστά στα ΜΜΕ, γιατί οδήγησαν σε βαριά ρητορική, αφού είναι δύσκολο να αποφύγεις τον προφορικό λόγο.

Makfax

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr