Μεγάλες ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν την Τουρκία…


«Μεγάλες ξένες εταιρείες εγκαταλείπουν την Τουρκία και …αυτοί είναι οι λόγοι»

Φεβρουάριος 26, 2021. 19:16. Ελλάδα.


Λαμβάνοντας υπόψη τη νέα πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων αυτήν την εβδομάδα, μια βρετανική εταιρεία αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιο της 40% των μετοχών της σε μια κοινοπραξία με την τουρκική πλευρά, κάτι που είναι πιθανό άλλες ξένες εταιρείες να ακολουθήσουν την επόμενη περίοδο, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, που συνεχίζεται εδώ και χρόνια στην Τουρκία.



Η βρετανική εταιρεία «Aviva» ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την Τουρκία σε μια διεθνή αναδιάρθρωση που σχεδιάζει με την Citigroup και την UniCredit, πουλώντας ή μειώνοντας τις μετοχές της, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές απώλειες, εάν συνεχίσει τις δραστηριότητές της εντός της Τουρκίας, η οποία βιώνει πρωτοφανή κρίση.

Σύμφωνα με τα μη κυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία “Agia Affinity” η οποία έχει υποκαταστήματα στην Τουρκία, θα αγοράσει τις μετοχές της βρετανικής εταιρείας σε μια συμφωνία που θα κλείσει αργότερα το 2021 και θα εκτιμηθεί σε περίπου $ 173 εκατομμύρια.


Επίσης, άλλα μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν την αποχώρηση της βρετανικής τράπεζας επενδύσεων, γνωστή ως HSBC, από την Τουρκία.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η διοίκηση της Βρετανικής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετακομίσει από την Τουρκία, «εάν βρεθεί εγχώριος αγοραστής».

Αν και ορισμένες μεγάλες διεθνείς εταιρείες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις προεκτάσεις τους στην Τουρκία, όπως η εταιρεία «Volkswagen», εντούτοις τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής ότι οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται στην Τουρκία.

Εμπειρογνώμονες της Οικονομίας αποκλείουν ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι ένας σημαντικός λόγος για τις μεγάλες εταιρείες να αναστείλουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες στην Τουρκία.

«Είναι παράλογο να επενδύουν στην Τουρκία στις τρέχουσες συνθήκες τις οποίες περνάει, και ως εκ τούτου μεγάλες εταιρείες αποφασίζουν να την αφήσουν ή να μειώσουν την αξία των επενδύσεών τους», δήλωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός και οικονομολόγος  Τζαν Κίκι Τζεμ.


Πρόσθεσε στο "Al-Arabiya.net" ότι «η Τουρκία δεν διαθέτει ξένο κεφάλαιο στα εδάφη της ως αποτέλεσμα των διαφορών της με όλες τις γειτονικές χώρες, εκτός από τα προβλήματά της με τη Δύση και την Ουάσινγκτον».



Η εταιρεία "Volkswagen" είχε ακυρώσει το σχεδιαζόμενο έργο της, μέσω του οποίου στόχευε να ιδρύσει ένα εργοστάσιο στην Τουρκία αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ και επέλεξε τη Σλοβακία αντ 'αυτής, ως αποτέλεσμα της αντίρρησής της στις πολιτικές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να τις αποκαλύψει σαφώς.

«Η εταιρεία εγκατέλειψε τα σχέδιά της να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στην Τουρκία για  «πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο Herbert Deiss, εκτελεστικός διευθυντής της Volkswagen, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με αυτό που ανέφερε η τριγλωσσική τουρκική εφημερίδα Ahval.

Η Volkswagen είχε αναστείλει τα εμπορικά της σχέδια στην Τουρκία μετά από πιέσεις από το γερμανικό κοινό λόγω της εισβολής του τουρκικού στρατού σε περισσότερα συριακά εδάφη στα βορειοανατολικά της χώρας την πρώτη του 2019, καθώς η Άγκυρα ξεκίνησε επιθέσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών και των τοπικών συμμάχων τους, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις που βοηθούν τη Δύση και την Ουάσιγκτον στον αγώνα ενάντια στο ISIS.

Lebanon Debate

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr