Άντονι Μπλίνκεν: «Υποστηρίζουμε την ένωση της Κύπρου ως δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία»


Μάρτιος 11, 2021. 08:29. Ελλάδα.


Άγκυρα.

 

«Υποστηρίζουμε σθεναρά μια συνολική συμφωνία που θα ενώνει την Κύπρο ως δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπως δημοσιεύει σήμερα η Haber Turk.

Ο Μπλίνκεν μίλησε για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της διοίκησης Τζο Μπάιντεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και προέβη σε αξιολόγηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Κύπρου.

Ο Μπλίνκεν απάντησε στην ερώτηση της θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την ανεπίσημη συνάντηση για την Κύπρο στη Γενεύη τον Απρίλιο, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρακολουθεί στενά το Κυπριακό για πολύ καιρό.

«Υποστηρίζουμε σθεναρά μια συνολική συμφωνία που θα ενώνει την Κύπρο ως διζωνική και δικοινοτική. Θα υποστηρίξουμε προσπάθειες που ενισχύουν αυτήν την προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του κρίσιμου ρόλου των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Μπλίνκεν. 

 

«Οι ΗΠΑ θα εμπλακούν άμεσα στις διαπραγματεύσεις»

 

«Θα δείτε άμεση αμερικανική εμπλοκή σε αυτές τις προσπάθειες», τόνισε.

Στην ανεπίσημη συνάντηση που έχει προγραμματίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό στη Γενεύη της Ελβετίας στις 27-29 Απριλίου, θα συζητηθεί εάν τα μέρη μπορούν να συναντηθούν βάσει κοινών διαπραγματεύσεων.

«Το Κυπριακό είναι σαφώς πρόβλημα της ΕΕ. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ τώρα και μετά την ενοποίηση. Η περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται στενά με την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

 «Ο ΟΗΕ είναι πολύ σαφής στις παραμέτρους για μια διαρκή ειρήνη. Το ψήφισμα 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 29ης Ιανουαρίου 2021 ζητά μια ολοκληρωμένη λύση βάσει μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη γραμμή του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

 

Ο Τσαβούσογλου μιλάει για δύο κράτη στην Κύπρο…

 

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι  «χρειάζονται διαπραγματεύσεις με βάση την ισότητα. Εάν υπάρχει κυρίαρχη ισότητα, τότε μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Ανησυχούμε για την τουρκική δράση στην Ανατολική Μεσόγειο»

 

Ο Μπίνκεν ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωση σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δηλώνοντας ότι  τις υποστηρίζει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν απάντησε επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την τελευταία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τη συνεδρία που παρακολούθησε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Τουρκία έκανε κάποια δράση στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το παρελθόν έτος  και εξέφρασε την ανησυχία του  ότι «η Άγκυρα σε ορισμένες περιπτώσεις  προέβη σε προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας», είπε ο Μπλίνκεν τονίζοντας τη λύση των προβλημάτων στην περιοχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω διπλωματικών οδών.

 

Η προσοχή των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο

 

«Η προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ενταθεί όσον αφορά τη σταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των μερών. Οι διαφορές που προκύπτουν στην περιοχή μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά, όχι με στρατιωτικά και προκλητικά μέσα, αλλά με διπλωματικά μέσα», δήλωσε πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

 

HaberTurk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr