Τούρκικο αφιέρωμα: Αλβανία η Χώρα των Αετών


Μάρτιος 13, 2021. 19:19. Ελλάδα.

Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ φιλοξενεί ένα αφιέρωμα για την Αλβανία, τονίζοντας ιδιαίτερα τα οθωμανικά στοιχεία που έχουν διατηρηθεί και αποκατασταθεί  στη χώρα αυτή. Χαρακτηριστικό του δημοσιεύματος είναι ότι η αλβανική ως γλώσσα θεωρείται ξένη των ευρωπαϊκών γλωσσών ( η «χώρα των αετών» είναι από το όνομα της χώρας, όπως την ονομάζουν οι Αλβανοί: Σκιπερία – Shqiperia) και οι παραδόσεις των Αλβανών είναι μερικές εκατοντάδες χρόνια που συνδέονται κυρίως με την οθωμανική παράδοση.

-

Η Αλβανία είναι μια από τις πιο μοναδικές χώρες της Ευρώπης. Με μια γλώσσα διαφορετική από τις γλώσσες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διατήρησε εδώ και αιώνες τις παραδόσεις. Οι φυσικές ομορφιές της Αλβανίας σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε, καθώς η χώρα έχει στενούς δεσμούς με την Τουρκία, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Οι πολίτες των δύο χωρών έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν χωρίς βίζα. Η Αλβανία βρίσκεται στη διαδικασία για να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαθέτει παρθένες παραλίες  στις ακτές της Αδριατικής και ιστορικές πόλεις στα εσωτερικά της μέρη. 

Στην Αλβανία, η οποία παρέμεινε υπό οθωμανική κυριαρχία για περίπου 500 χρόνια, μεγάλη κληρονομιά από αυτή τη μακρά περίοδο, έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Τα εδάφη της Αλβανίας, τα οποία έστειλαν δεκάδες αφοσιωμένους στο παλάτι Τοπ Καπί, είχαν μεγάλη σημασία για την Οθωμανική Αυτοκρατορία τόσο για πολιτιστικούς όσο και για στρατηγικούς λόγους.

 Οι πόλεις που περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως το Μπεράτι και το Αργυρόκαστρο, συγκαταλέγονται μεταξύ των τόπων που διατήρησαν καλύτερα την οθωμανική αστική αρχιτεκτονική υφή της περιόδου. 

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην Αλβανία, γνωστή ως «η χώρα των αετών».

 

 Μόνο μετά το θάνατο του Καστριώτη κατακτήθηκε…

 

«Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για την Αλβανία, μέχρι να υπαχθεί στην οθωμανική κυριαρχία. Ο πλήρης έλεγχος της περιοχής  αρχίζει από τον 15ο αιώνα. Η εξέγερση του Πρίγκιπα Σκεντέρμπεη (η Γεωργίου Καστριώτη) από τη δυναστεία Καστριώτη, ο οποίος εκπαιδεύτηκε με τον Σουλτάνο Μεχμέτ τον Κατακτητή και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αλβανία, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της κατάκτησής της. Αυτή έγινε μόνο μετά το θάνατο του Καστριώτη, καθώς τότε οι Οθωμανοί κατόρθωσαν να κυβερνήσουν πλήρως την Αλβανία. Από τον αιώνα αυτόν η Αλβανία άρχισε να γίνεται μια πολύ σημαντική περιοχή για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πολλά ανώτερα μέλη της Πύλης, όπως ο Πάργαλης Ιμπραήμ Πασάς και ο Αλή Πασάς (Tepedelenli Ali Paşa) γεννήθηκαν στην Αλβανία.


Τα Οθωμανικά χαρακτηριστικά


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δύο πόλεις της Αλβανίας φιλοξενούν μια σημαντική οθωμανική κληρονομιά και αυτές είναι το Αργυρόκαστρο και το Μπεράτι.

«Αυτές οι δύο πόλεις, που περιλαμβάνονται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συγκαταλέγονται μεταξύ των πόλεων που διατηρούν καλύτερα την πολιτιστική τους κληρονομιά».

 

Το Αργυρόκαστρο

 

Αυτή η ιστορική πόλη, την οποία οι Οθωμανοί ονομάζουν Ergiri, το Αργυρόκαστρο,  λέξη η οποία σημαίνει «Ασημένιο(Αργυρό) Κάστρο», είναι μια από τις πόλεις της Ευρώπης όπου διατηρούνται καλύτερα οι δομές της οθωμανικής εποχής. Λαμβάνοντας υπόψη το όνομα Αργυρόκαστρο  παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1336, εντάχθηκε στον κατάλογο της  παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2005.

 

Ο Ένβερ Χότζα, ο οποίος κυβέρνησε την Αλβανία δικτατορικά για πολλά χρόνια, και ο Ισμαήλ Καντάρε, μια από τις πιο σημαντικές ζωντανές προσωπικότητες της αλβανικής λογοτεχνίας, γεννήθηκαν στο Αργυρόκαστρο της νότιας Αλβανίας. Η πόλη βρίσκεται κοντά στα ελληνικά σύνορα. Μετά την ελληνική κατοχή, η οποία έληξε το 1913, προσχώρησε στην αλβανική επικράτεια, όπως σημειώνεται.

  Στην παλιά πόλη του Αργυρόκαστρου, όπου ζουν σήμερα περίπου 20 χιλιάδες άνθρωποι, εκτός από τα αρχοντικά της οθωμανικής εποχής, διατηρούνται θρησκευτικά κτίρια, μικροί δρόμοι παζαριού, λουτρά και το τζαμί  Παζάρ που στέκεται ακόμη σήμερα. Το τζαμί Αργυρόκαστρο Παζάρ, αποκαταστάθηκε από την τουρκική υπηρεσία συνεργασίας και συντονισμού (TİKA), είναι από τις πιο εντυπωσιακές δομές της πόλης.

Το Μπεράτι

Εκτός από το Αργυρόκαστρο, την οθωμανική κληρονομιά διατηρεί το Μπεράτι. Είναι μια ιστορική πόλη που βρίσκεται στην κεντρική-νότια Αλβανία κοντά στην Αδριατική θάλασσα. 


Ακριβώς όπως και το Αργυρόκαστρο, αυτή η ιστορική πόλη, όπου διατηρήθηκαν επιτυχώς και παραδόθηκαν παραδείγματα αστικής αρχιτεκτονικής από την οθωμανική περίοδο μέχρι σήμερα, περιλαμβάνεται επίσης στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Το Μπεράτι, τον οποίο οι Σλάβοι αποκαλούν Beligrad (Λευκή Πόλη), δεν πρέπει να συγχέεται με την πρωτεύουσα της Σερβίας Βελιγράδι. Η κυρίαρχη χρήση του λευκού χρώματος σε ιστορικά κτίρια ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την ονομασία της πόλης με αυτό το όνομα. Ακόμα και στην Οθωμανική περίοδο, η περιοχή ονομαζόταν Belgrad-Ar Arnavut.

Το Τζαμί Hünkâr και ο Τεκές  Halveti στο Berat ανακαινίστηκαν από την TİKA και άνοιξαν εκ νέου στη χρήση των κατοίκων του Μπερατίου. 

Το Μπεράτι, όπως και το Αργυρόκαστρο, είναι πόλεις όπου ζουν σημαντικές οικογένειες της Αλβανίας. Το Μπεράτι, έστειλε πολλούς διπλωμάτες στο οθωμανικό παλάτι, είναι επίσης διάσημο για τις τοιχογραφίες του σε ιστορικές εκκλησίες.

Milliyet

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr