Γερουσιαστές των ΗΠΑ επικρίνουν τη Βουλγαρία για διαφθορά, λογοκρισία και πολιτικοποίηση δικαστηρίων


Μάρτιος 13, 2021. 20:22. Ελλάδα.

Την ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Βουλγαρία, οι γερουσιαστές των ΗΠΑ επέκριναν το επίπεδο δημοκρατίας σε αυτήν τη χώρα. 

Επισήμαναν «σοβαρά προβλήματα» στις διμερείς σχέσεις. 

Αυτά τα προβλήματα βασίζονται σε «διαφθορά, περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, πολιτικοποίηση του δικαστικού σώματος και άλλες απειλές κατά του κράτους δικαίου». 

«Με τις κοινοβουλευτικές εκλογές που έρχονται τον Απρίλιο, είναι επιτακτική ανάγκη η βουλγαρική κυβέρνηση να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ  (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϋ) και ο Τζμι Ρίς  (Ρεπουμπλικάνος από το Αϊντάχο).

Σύμφωνα με το news.bg, η Βουλγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, κατατάσσεται χαμηλά στον Δείκτη Αντιλήψεων Διαφθοράς του 2019 της Διεθνούς Διαφάνειας και στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας της Έκφρασης.

Σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα», ο Ντέλιαν Πέιφσκι, ένας μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και βουλευτής κοντά στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, εκπροσωπεί περίπου το 80% των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και ιστότοπους, δίνοντάς του τεράστια επιρροή, ειδικά κατά την καμπάνια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Αυτή η βαθμολογία υπογραμμίζει την κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία. Η βουλγαρική κυβέρνηση και το δικαστικό σώμα πρέπει να εργαστούν για να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου για όλους, όχι μόνο για λίγους, και τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να έχουν την ελευθερία να αναφέρουν την αλήθεια χωρίς τον κίνδυνο παρενόχλησης, βίας ή τιμωρίας», εξήγησαν οι γερουσιαστές.

Η αδυναμία του Μπορίσοφ να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να υποστηρίξει το κράτος δικαίου δεν είναι τα μόνα ζητήματα που ανησυχούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βουλγαρία συνεχίζει να συμμετέχει σε έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, στη Σερβία μέσω Τουρκίας και βουλγαρικής επικράτειας.

Ο αγωγός επιτρέπει στη Ρωσία να ανακατευθύνει μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου της στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στο έργο και απειλεί με κυρώσεις με την αιτιολογία ότι το έργο αυξάνει την επιρροή του Κρεμλίνου στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα και στερεί το Κίεβο από τα απαραίτητα τέλη διέλευσης.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr