Σλαβομακεδόνες του Πιρίν: «Κύριε Γκεοργκιέφσκι δεν είμαστε Βούλγαροι!»


Μάρτιος 13, 2021. 20:41. Ελλάδα.

«Κύριε Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, εμείς οι (Σλαβο)μακεδόνες που γεννηθήκαμε, ζούμε και εργαζόμαστε στην περιοχή του Πιρίν, μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας, γράφαμε και τυπώναμε στα τυπογραφεία του Μπλαγκόεβγκραντ και της Σόφιας τις περισσότερες εφημερίδες μας στα βουλγαρικά. Αλλά είμαστε «Μακεδόνες!»

Αυτό λένε οι Σλαβομακεδόνες από το Πιρίν της Βουλγαρίας στον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Λιούμπτσο  Γκεοργκιέφσκι, με αφορμή των ανοικτών θέσεων του ότι οι Σλαβομακεδόνες μιλούσαν και έγραφαν στο παρελθόν στη βουλγαρική γλώσσα.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Εκτυπώνουμε στα τυπογραφεία του Μπλαγκόεβγκραντ στη βουλγαρική γλώσσα και μεγάλο αριθμό εγγράφων του προγράμματος των (σλαβο)μακεδονικών μας συλλόγων, των (σλαβο)μακεδονικών οργανισμών, του (σλαβο)μακεδονικού κόμματος (καταστατικό, κανόνες, φυλλάδια κ.λπ.). 

Αλλά επειδή οι εφημερίδες και τα έγγραφά μας είναι γραμμένα στα βουλγαρικά δεν σημαίνει, ότι μας κάνουν Βούλγαρους. Είμαστε ‘Μακεδόνες’,  του «μακεδονικού έθνους!» - γράφει στην ανάρτηση στο Facebook, ο Ατανάς Κιριάκοφ, ένας από τους μεγαλύτερους ακτιβιστές των σλαβομακεδονικών οργανώσεων στο Πιρίν της Βουλγαρίας.

«Σας γράφουμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, γιατί στη συνέντευξη σας αναφέρετε ότι όλα τα έγγραφα των MRO, TMORO, VMORO, VMRO (καταστατικό, κανόνες, επιστολές κ.λπ.) είναι γραμμένα σε φιλολογική βουλγαρική γλώσσα.

«Καταλάβαμε επίσης ότι προσφέρετε μια λύση 5 σημείων για «υπέρβαση του αδιεξόδου, στη διαφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας.

 Έτσι,  σε ένα από τα σημεία που προσφέρετε είναι ότι η Βόρεια Μακεδονία  να αναφέρει ότι παραιτείται από τη σλαβομακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία.

 Αν αυτό είναι αλήθεια, και αν μας εγκαταλείψετε προσωπικά, τότε σας ευχαριστούμε ακόμα για τη βοήθεια της εφημερίδας μας «Ναρόντνα Βόλια» και για τη βοήθειά μας τα τελευταία χρόνια για τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις στο τμήμα Πιρίν της Μακεδονίας», αναφέρει ο Κιριάκοφ.


 

Denesen

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr