Το Ισραήλ εντείνει τη συνεργασία του με το Αζερμπαϊτζάν


Μάρτιος 4, 2021. 20:51. Ελλάδα.

Ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία, Χαζάρ Ιμπραήμ, αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές εταιρείες προσέφεραν στην κυβέρνηση του Μπακού βοήθεια για την αποκατάσταση των περιοχών που υπέστησαν ζημιές από τον δεύτερο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Μεταξύ των άλλων χωρών από τις οποίες διάφορες εταιρείες έχουν προσφέρει βοήθεια στο Μπακού είναι η Τουρκία, το Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Ιαπωνία.

 «Η αποκατάσταση στις απελευθερωμένες (σημ. στις κατακτημένες)  περιοχές θα πραγματοποιηθεί διατηρώντας παράλληλα την ιστορική και αυθεντική κληρονομιά της περιοχής, μαζί με τεχνολογικές καινοτομίες», δήλωσε ο πρέσβης. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Διάδρομος Ναχιτσεβάν, που είναι προϊόν μιας από τις ρήτρες κατάπαυσης του πυρός στον Δεύτερο Πόλεμο Ναγκόρνο-Καραμπάχ , δημιούργησε νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία. 

 


Τούρκικο τρένο περνά από την Άγκυρα στο δρόμο του προς την Κίνα / Φωτογραφία: AFP

 

Ένα από τα κύρια παραδείγματα αυτής είναι τα τρένα μεγάλης διαδρομής που έχουν ήδη αρχίσει να αναχωρούν τις τελευταίες εβδομάδες από την Κωνσταντινούπολη, μέσω του Αζερμπαϊτζάν, προς την Κεντρική Ασία - στην Κίνα.

Ωστόσο, ο πόλεμος άφησε σοβαρές ζημιές στο Αζερμπαϊτζάν - κυρίως οικονομικές.

 Ο Ιμπραήμ είπε ότι «η έκταση της υλικής ζημίας από τις αρμενικές επιθέσεις είναι πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια». 

Σημείωσε ότι «μετά την ‘απελευθέρωση’, πολλές τοποθεσίες στα ιστορικά μας εδάφη έχουν καταστραφεί». 


«Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν έχουν ενισχυθεί μέσω της στενής συνεργασίας με πολλά επίπεδα», δήλωσε σήμερα ο Αρίχ Γκουτ, Ισραηλινός εμπειρογνώμονας για τις σχέσεις Ισραήλ-Αζερμπαϊτζάν και επικεφαλής του Σώματος του Αζερμπαϊτζάν στο Ισραήλ, ο οποίος επεσήμανε:

 «Το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το ανεξάρτητο Αζερμπαϊτζάν. Καμία χώρα στην Ευρασία δεν έχει στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ από το Αζερμπαϊτζάν».

Israel Hayom

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr