Λύπη για την Ελλάδα, αλλά όχι για τη Σερβία- τα ναζιστικά εγκλήματα


Μάρτιος 30, 2021. 220:39. Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επέκρινε το Bundestag για το ότι έδωσε άνιση σημασία στις δύο επετείους των τραγωδιών που σχετίζονται με τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος. 

«Το Πράσινο Κόμμα θυμήθηκε τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα πριν από 80 χρόνια. Ωστόσο, ξέχασε για ένα άλλο σημαντικό γεγονός, το οποίο δεν συνηθίζεται να θυμόμαστε», σημείωσε η εφημερίδα.

Με πρωτοβουλία μιας ομάδας βουλευτών από το κόμμα της «Ένωσης των 90 / Πρασίνων», σε μια συνάντηση του Bundestag στις 25 Μαρτίου, τέθηκε το θέμα της ιστορικής μνήμης των πράξεων του ναζιστικού καθεστώτος.

 Ήταν για τη γερμανική επίθεση στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. 

Το κόμμα, το οποίο που ενδέχεται να γίνει το κυβερνών κόμμα μετά τις φθινοπωρινές εκλογές, χρησιμοποίησε την επικείμενη ημερομηνία για έρευνα, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για την ανεπαρκή προσοχή που δίνει η Γερμανία στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Η πρωτοβουλία περιείχε πολλά σημαντικά πράγματα και αξιοσημείωτες αναφορές. 

Έτσι, συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος κατά του πληθυσμού της Ελλάδας:

 η απέλαση των Εβραίων που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη στα στρατόπεδα θανάτου, μαζικές εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένου του άμαχου πληθυσμού,  αρπαγή πλούτου που κατέστρεψαν Ελληνική οικονομία και έθεσε τη χώρα στο χείλος της κατάρρευσης. 

 

Αρνούνται και οι Πράσινοι πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα

 

Ταυτόχρονα, η «Ένωση 90 / Πράσινοι» έκανε γνωστό με σαφήνεια ότι εγκαταλείπει την ιδέα της καταβολής αποζημιώσεων στην ελληνική κυβέρνηση, στην οποία είναι γενικά παρόμοια με όλες τις προηγούμενες ομοσπονδιακές κυβερνήσεις.

 Η αναγνώριση του γεγονότος ότι για την Ελλάδα το ζήτημα των αποζημιώσεων και της αποζημίωσης δεν έχει επιλυθεί τελικά, «δεν εξομοιώνεται με την αναγνώριση των ελληνικών θέσεων και απαιτήσεων», όπως προκύπτει από την κοινοβουλευτική έρευνα. 

Ωστόσο, η Γερμανία, σύμφωνα με τους Πράσινους, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει με την ορθότητα και τη συνάφεια τέτοιων επικλήσεων - και όμως υπάρχει κάτι που λείπει, αποσπασματικό στο αίτημα των «Πράσινων». 

 

Οι Ναζί δεν εισέβαλαν μόνο στην Ελλάδα

 


Αρκεί να στραφούμε στην αρχή της κοινοβουλευτικής έρευνας, δηλαδή στην πρώτη φράση, η οποία έχει ως εξής:

«Στις 6 Απριλίου 1941, τα στρατεύματα της Βέρμαχτ [Wehrmacht] εισέβαλαν στο έδαφος της Ελλάδας».

 Αυτή η διατύπωση δεν είναι εσφαλμένη, αλλά παραπλανητική ως προς την απουσία της. 

Γιατί η ναζιστική επίθεση που ξεκίνησε εκείνη την ημέρα δεν επηρέασε μόνο την Ελλάδα, η οποία πριν από ένα χρόνο είχε δεχθεί επιτεθεί  και από την Ιταλία και διεξήγαγε έναν δύσκολο αγώνα. 

Στις 6 Απριλίου 1941, τα στρατεύματα της Βέρμαχτ εισέβαλαν, επίσης, στη Γιουγκοσλαβία.

 Μόνο που γι’ αυτό το γεγονός στη γερμανική κοινοβουλευτική έρευνα δεν υπάρχει λέξη - λες και η κατοχή της Γιουγκοσλαβίας, κατά τη γνώμη των πολιτικών του Bundestag, πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικό χρόνο ή δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου.

Για τον τότε επιτιθέμενο, οι εισβολές στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία θεωρήθηκαν δύο συστατικά της ίδιας γενικής προσέγγισης και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

 Τώρα αυτά τα γεγονότα διαχωρίζονται, επιπλέον, με τέτοιο τρόπο ώστε ένα από αυτά να εξαφανίζεται εντελώς από τον ιστορικό λόγο. 

 

Οι Γερμανοί γνωρίζουν ελάχιστα για τα ναζιστικά εγκλήματα

 

Το ευρύ γερμανικό κοινό «γνωρίζει ακόμη πολύ λίγα για τα γερμανικά εγκλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», λέει το αίτημα των Πρασίνων. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει σωστά η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η Γερμανία και, αυτό είναι το πιο θλιβερό, οι βουλευτές του Bundestag γνωρίζουν πολύ λιγότερα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την Βερμάχτ, την Γκεστάπο και τα SS, καθώς και από τα στρατεύματα άλλων χωρών του Άξονα στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας και, ιδίως, της Σερβίας ...

Όσο για την Ελλάδα, παρά το υποδεικνυόμενο έλλειμμα μνήμης, τα μεταπολεμικά χρόνια, έχει αναπτυχθεί μια παράδοση γερμανικών πολιτικών που επισκέπτονται μνημεία αφιερωμένα στα εγκλήματα των Εθνικοσοσιαλιστών. 


Για παράδειγμα, το 1987, ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Richard von Weizsacker και ο υπουργός Εξωτερικών Hans-Dietrich Gescher επισκέφτηκαν το σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές το 1944. 

Τον Απρίλιο του 2000, ο Γερμανός Πρόεδρος Johannes Rau επισκέφθηκε την πόλη των Καλαβρύτων που βρίσκεται στα βόρεια της Πελοποννήσου, όπου το 1943 το 117ο τμήμα Jaeger εκτέλεσε περισσότερα από 600 άτομα.

 «Είμαι εδώ, σε αυτό το μέρος, με βαθιά θλίψη και ντροπή», - είπε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

 Μια άλλη επίσκεψη από έναν υψηλόβαθμο Γερμανό πολιτικό που κατέθεσε στεφάνι έγινε το 2014. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω επισκέψεις καλύφθηκαν ευρέως στον γερμανικό τύπο.

 

Εξαιρέθηκε η Σερβία

 

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα «επισκέψεων μνήμης» που γερμανικοί πολιτικοί έκαναν σε διάφορες χώρες που επλήγησαν από τη ναζιστική επιθετικότητα. 

Η εξαίρεση σε αυτόν τον κατάλογο είναι η Σερβία. 

Εν τω μεταξύ, στην πόλη Κραγκούγιεβατς, τα στρατεύματα της Βέρμαχτ εκτέλεσαν περισσότερους από 2.500 ανθρώπους το 1941. Αυτό δεν το θυμήθηκε η Γερμανία ή το Bundestag.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε τι προκάλεσε μια τέτοια διαφορά στην αντίληψη και την ιστορική μνήμη των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην επικράτεια της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας. 

Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, Σένγκεν, ΝΑΤΟ. 

Η χώρα συνδέεται άρρηκτα με τη Γερμανία. 

Κανένα από αυτά δεν ισχύει για τη Σερβία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δικαιολογήσει την ανεπαρκή προσοχή που έδωσαν οι Γερμανοί πολιτικοί στα θύματα και στους απογόνους όσων υπέφεραν από τις ενέργειες της Βέρμαχτ;

Σύμφωνα με την «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όλα όσα αναφέρονται στην Ελλάδα στην κοινοβουλευτική έρευνα που έστειλαν βουλευτές από το Πράσινο Κόμμα θα πρέπει να ισχύουν εξίσου για τον διάδοχο της Γιουγκοσλαβίας, τη Σερβία. 

Εξάλλου, από την επίθεση που ξεκίνησε πριν από 80 χρόνια, οι Σέρβοι δεν υπέφεραν λιγότερο από τους Έλληνες.

Eadaily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr