Διευκρίνιση Αρμενίας για τη συμμαχία της με την Ελλάδα και την Κύπρο…


Μάρτιος 30, 2021. 20:13. Ελλάδα.

Γερεβάν.

Η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο παραμένει στην ατζέντα της αρμενικής διπλωματίας, αλλά το Γερεβάν δεν χτίζει την εξωτερική του πολιτική εναντίον τρίτων. 

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας, Αρά Αϊβαζιάν, μιλώντας χθες, στις 29 Μαρτίου, σε συνεδρίαση της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις.

Ένας από τους βουλευτές ρώτησε τον επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας αν η Αρμενία πρόκειται να ενεργοποιήσει την τριμερή μορφή Γερεβάν-Αθήνα-Λευκωσία ως αντιστάθμιση στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας στο διάστημα από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Νότιο Καύκασο.

Σύμφωνα με τον Αρά Αϊβαζιάν, η ενίσχυση αυτής της τριμερούς μορφής παραμένει στην ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Αρμενίας, αλλά «δεν αναζητά εχθρούς για τον εαυτό της στην περιοχή», καθώς «γνωρίζει πολύ καλά την αξία της ειρήνης».

«Η Αρμενία πρέπει να αναπτύξει μια ρεαλιστική προσέγγιση στην οικοδόμηση της εξωτερικής της πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές για την ασφάλεια στην περιοχή. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να δημιουργήσουμε ένα σταθερό περιβάλλον ασφαλείας σε ολόκληρη την περίμετρο των συνόρων της Αρμενίας», δήλωσε ο υπουργός.

Τον Ιούνιο του 2019, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας, της Ελλάδας και της Κύπρου κατέληξαν σε συμφωνία για την καθιέρωση τριμερούς συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

 Σχεδιάστηκε επίσης να διεξαχθεί τριμερής σύνοδος κορυφής στο Ερεβάν το 2020, αλλά στη συνέχεια το συμβάν δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα περιγράμματα μιας συμμαχίας χωρών που έχουν ιστορικά δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία εμφανίστηκαν υπό την αιγίδα της Γαλλίας στη Μέση Ανατολή. 

Αυτός ο αδήλωτος συνασπισμός, εκτός από τη μεγαλύτερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης, περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 Σε ορισμένα ζητήματα, ιδίως στον τομέα της παραγωγής και της μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ ωθείται προς αυτήν τη συμμαχία.

Eurasia Daily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr