Αίγυπτος: Θετικό μέτρο ο μετριασμός της προπαγάνδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Τουρκία


Μάρτιος 19, 2021. 22:18. Ελλάδα.

Κάιρο.


Το Κάιρο χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Τουρκίας να μετριάσει την προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που εκπέμπουν κυρίως  από την Κωνσταντινούπολη, καθώς οι αιγυπτιακοί κύκλοι ανέμεναν μια μικρή παραχώρηση της Τουρκίας προς την  Αίγυπτο, σύμφωνα με αραβικό δημοσίευμα.

Αιγυπτιακές πολιτικές πηγές εξέφρασαν την πεποίθησή ότι το Κάιρο θα εφαρμόσει μια αυστηρή προσέγγιση απέναντι στην Άγκυρα, με κύριο ζητούμενο «να μην υπάρχει συνεχής εχθρότητα ούτε πλήρης συμφιλίωση» και ότι η οικοδόμηση γεφυρών ειρήνης πρέπει να βρίσκονται στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων, μάλιστα χωρίς παραχωρήσεις.

Η Τουρκία αποφάσισε να αναδιατάξει την πολιτική της έναντι της Αιγύπτου,  με προτροπές προς την αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία φιλοξενεί στην επικράτειά της, ώστε να μειώσει την πίεση προς το Κάιρο, ως ένδειξη της πρόθεσής της να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Πληροφοριών Οσάμα Χέικαλ χαρακτήρισε την απόφαση της Τουρκίας να περιορίσει την κάλυψη των καναλιών της Αδελφότητας που μεταδίδουν από την επικράτειά της σε θέματα ψυχαγωγίας και διαφοροποίησης ως «καλή χειρονομία που δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για τη συζήτηση των θεμάτων στα οποία διαφωνούν».

Αιγυπτιακές πηγές δεν απέκλεισαν ότι η Τουρκία σύντομα θα στείλει αντιπροσωπεία ασφαλείας στο Κάιρο για να διεξαγάγει περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την τύχη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, πριν από οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

«Η τουρκική προτροπή προς τα κανάλια της Αδελφότητας για περιορισμό της προπαγάνδας  τους είναι η πρώτη απάντηση που περίμενε η Αίγυπτος, να αρχίσει να εμπιστεύεται την ύπαρξη σοβαρών προθέσεων για ενίσχυση των σχέσεων, των οποίων τα χαρακτηριστικά θα καθοριστούν από τις ενέργειες που κάνει η Άγκυρα», δήλωσε ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μπαντ Ελ Ντιν Ζαΐντ .

Ο Ζαΐντ  δήλωσε, ότι «υπάρχουν άλλα βήματα που περιμένει η Αίγυπτος από τον Τούρκο ομόλογό του, σχετικά με την αραβική εθνική ασφάλεια, πάνω από τα οποία είναι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Λιβύη και η παύση της επέμβασης στη Συρία, επειδή αντιπροσωπεύουν παράνομη παρουσία και δεν βασίζονται σε κανέναν διεθνή νόμο».

Ενημερωμένες αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία δεν έχει δείξει καμία επιθυμία να παραδώσει στην Αίγυπτο τους ηγέτες της Αδελφότητας ή να κλείσει εντελώς τα κανάλια τους, αλλά ότι οι παραχωρήσεις της έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί στον αμοιβαίο σεβασμό και τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών.

 

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι «η παράδοση των ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν θα ωφελήσει πολιτικά την Αίγυπτο και η μεταφορά τους σε φυλακές δεν έχει ποιοτικά οφέλη, και ίσως λειτουργήσει αντίθετα στα συμφέροντά της σε μια στιγμή που οι πιέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρας αυξάνονται.

Al Arab

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr