Διεθνής συναίνεση για τους μισθοφόρους της Τουρκίας στη Λιβύη…


Μάρτιος 23, 2021. 20:38. Ελλάδα.


Υπάρχει μια περιφερειακή και διεθνής κατανόηση σχετικά με την ανάγκη τερματισμού της παρουσίας μισθοφόρων στην επικράτεια της Λιβύης, σημειώνει αραβικό δημοσίευμα.


Με την επιβεβαίωση πολλών χωρών σε όλο τον κόσμο, ειδικά εκείνων που δραστηριοποιούνται στην υπόθεση της Λιβύης, εκτός από τη θέση του ΟΗΕ σχετικά με την ανάγκη μισθοφόρων και ξένων μαχητών να εγκαταλείψουν τη Λιβύη , μια νέα παρτίδα Τούρκων μισθοφόρων εγκατέλειψαν το λιβυκό έδαφος τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με αυτό που επιβεβαίωσε χθες το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Συρίας, αυτή η παρτίδα ανήκει στη συριακή ομάδα του Σουλτάν Μουράτ, που είναι είναι πιστή στην Τουρκία.Ενοποίηση του στρατού και αφαίρεση των μισθοφόρων ... Αγκάθιι στόχοι μπροστά από τον Νταμπάιμπα

Το Παρατηρητήριο τόνισε επίσης ότι οι συνθήκες των συριακών μαχητών στη Λιβύη είναι τρομερές, ειδικά επειδή δεν έχουν λάβει τους μηνιαίους μισθούς και αυτά που τους υποσχέθηκαν.

Επιπλέον, εξήγησε ότι οι ηγέτες των Σύριων μισθοφόρων είχαν πει στα μέλη τους πριν από λίγες μέρες για την αναγκαιότητα να ετοιμάσουν τα υπάρχοντά τους για να επιστρέψουν στη Συρία.

 

Περιφερειακή κατανόηση

 

Ενώ η κυβέρνηση της Λιβύης παρέμεινε σιωπηλή και η Τουρκία δεν σχολίασε επίσημα αυτές τις εξελίξεις, ενημερωμένες πηγές διευκρίνισαν ότι η μεταφορά αυτής της ομάδας «έρχεται στο πλαίσιο μιας περιφερειακής συνεννόησης για να τερματιστεί η παρουσία μισθοφόρων εντός των λιβυκών εδαφών», σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα «Al-Sharq Al-Awsat», «κατά την οποία ολοκληρώθηκε μέσω τετραμερών διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν η Αίγυπτος και η Τουρκία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παρατηρητηρίου, 6.750 μισθοφόροι των συριακών φατριών υπέρ της Άγκυρας εξακολουθούν να υπάρχουν στο έδαφος της Λιβύης.

Ενώ ο αριθμός των πρώην Σύριων μαχητών αυξήθηκε σε περίπου 18.000 οι οποίοι προσλήφθηκαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, για να πολεμήσουν στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων 350 παιδιών κάτω των 18 ετών, και περίπου 10.750 από αυτούς επέστρεψαν στη Συρία, μετά το τέλος των συμβάσεών τους.

Οι αρχές της Λιβύης απέτυχαν να αποσύρουν αυτούς τους μαχητές εντός της προθεσμίας που είχε οριστεί προηγουμένως στις Λιβυκές συμφωνίες που χρηματοδοτούνται από τον ΟΗΕ, στις 23 Ιανουαρίου 2021.


Και στις αρχές αυτού του μήνα, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα κάλεσε τις μισθοφόρους δυνάμεις και τους ξένους μαχητές να φύγουν, τονίζοντας την πρόθεσή του να επικοινωνήσει με τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την αναχώρησή τους.

Το ζήτημα των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων που αναπτύσσονται σε στρατηγικά μέρη στη χώρα κοντά στις πετρελαιοπηγές και μέσα στις στρατιωτικές βάσεις είναι ένα από τα πιο ακανθώδη αρχεία που αντιπροσωπεύουν μεγάλο βάρος για τη νέα αρχή στη Λιβύη.

Al Arabiya

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr