Σκόπια: «Οι Σλαβιστές της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρωσίας συζητούν το έργο του Μπλάζε Κονέσκι»


Μάρτιος 20, 2021. 20:07

Σκόπια.

Σε συνεργασία με το Ρωσικό Κέντρο, στο Πανεπιστήμιο «Αγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου»,  άρχισε σήμερα το Διεθνές Σεμινάριο για τη σλαβομακεδονική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό, με θέμα «Μπλάζε Κονέσκι - η γέφυρα που συνδέει τους Σλάβους της Βόρειας Μακεδονίας και τους Σλάβους Ρώσους», προς τιμήν του μεγάλου ιωβηλαίου - 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπλάζε Κονέσκι.

Στη συζήτηση που διεξάγεται στο Διαδίκτυο, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου «Άγ. Κυρίλλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων,  Νικόλα Τζανκουλόβσκι υπενθύμισε ότι αυτή η στρογγυλή τράπεζα διοργανώνεται ως μέρος του Προγράμματος της εκδήλωσης  «2021 - Έτος προς τιμήν του Μπλάζε Κονέσκι», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου Στέβο Πενταρόβσκι, Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.

Ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη χώρα Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Μπαζνίκιν επεσήμανε τον ρόλο που έπαιξε ο Μπλάζε Κονέσκι, ο οποίος υπήρξε πρώτος πρόεδρος της "Μακεδονικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (MANU) και ιδρυτής του Ινστιτούτου Μακεδονικής Γλώσσας, καθώς και στην κωδικοποίηση της γλώσσας των Σλάβων της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Ρωσική Πρεσβεία υποστηρίζει παραδοσιακά τη συνεργασία με τη Σχολή στην οποία μελετάται η ρωσική γλώσσα από το 1947, με το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών και με το Ρωσικό Κέντρο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την υποστήριξη της διοίκησης του Πανεπιστημίου και της Σχολής, το έργο μας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με επιτυχία, δήλωσε ο Μπαζνίκιν.

Ο πρέσβης αναφέρθηκε στη μελέτη της σλαβομακεδονικής γλώσσας στα ρωσικά πανεπιστήμια και πρόσθεσε ότι υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού τομέα, το οποίο, όπως είπε, ταιριάζει απόλυτα στα βασικά συμφέροντα των δύο αδελφών σλαβικών λαών.

kanal5

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr