Η πρωθυπουργός Σερβίας: «έγινε απόπειρα πραξικοπήματος»


«Η Σέρβα πρωθυπουργός ανακοίνωσε απόπειρα πραξικοπήματος»


Μάρτιος 8, 2021. 23:40. Ελλάδα.

 

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρανάμπιτς θεωρεί ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν απόπειρα πραξικοπήματος. Η Μπρανάμπιτς το ανακοίνωσε στο TV Pink.

Σύμφωνα με αυτήν, εμπλέκονται λειτουργοί του κυβερνώντος κόμματος και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Οι τηλεφωνικές υποκλοπές του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος ... Νομίζω ότι πρόκειται για συγκέντρωση ανθρώπων στις υπηρεσίες ασφαλείας, κυρίως στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στο οποίο ανήκω. Αυτή η ομαδοποίηση περιλαμβάνει εγκληματικές οργανώσεις, τη μαφία και μέρος των μέσων ενημέρωσης στη Σερβία, καθώς και μέρος του συστήματος δικαιοσύνης και, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει παρέμβαση από ξένες υπηρεσίες», δήλωσε η Σέρβα πρωθυπουργός.

Ο στόχος, είπε, ήταν «να αποσταθεροποιηθεί η Σερβία απομακρύνοντας φυσικά ή με άλλο τρόπο τον Βούτσιτς».

Όπως ανέφερε η σερβική εφημερίδα Kurir έγραψε οι βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο του Βελιγραδίου τον Ιούλιο του 2020 ήταν μια προσπάθεια ανατροπής του Σέρβου Προέδρου και του αρχηγού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, από «αποστάτες στις δυνάμεις ασφαλείας». 

Το σαμποτάζ στην πρόληψη επιθέσεων χούλιγκαν, σημειώνει η εφημερίδα, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μόνο 20 αστυνομικοί τοποθετήθηκαν μπροστά από την Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της επιδρομής της αντιπολίτευσης και μόνο επτά - μπροστά από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, που ήταν τα πιο καυτά σημεία εκείνο το απόγευμα.

Η Kurir γράφει ότι η απόπειρα ανατροπής του προέδρου «ξεκίνησε από μέσα» και σχεδιάστηκε προσεκτικά και συντονίστηκε με αστυνομικούς που «ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάντρ Βουλίν ανέφερε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το βράδυ της 7ης Μαρτίου ότι ο αρχηγός του κράτους και τα μέλη της οικογένειάς του είχαν υποστεί υποκλοπές σε 1.572 συνομιλίες. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι εμπλέκονταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών και ότι η υπόθεση και το συλλεχθέν υλικό μεταφέρθηκαν στο τμήμα του εισαγγελέα για οργανωμένο έγκλημα, ανέφερε η RIA Novosti.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr